Vatikan

Dodjela Nagrade „Ratzinger“


Papa Franjo je 18. studenoga iskazao poštovanje papi emeritusu Benediktu XVI., u prigodi predaje Nagrade "Ratzinger", tijekom svečanosti održane u Vatikanu.

Foto: fondazioneratzinger.va

Foto: fondazioneratzinger.va

Trojica ovogodišnjih dobitnika ove prestižne nagrade, koju je 2011. ustanovila vatikanska Zaklada Joseph Ratzinger–Benedikt XVI., su luteranski teolog Theodor Dieter, katolički svećenik Karl-Heinz Menke i estonski glazbenik Arvo Pärt.

Svoj govor pred članovima zaklade papa Franjo započeo je mislima upravljenima Papi emeritusu. „Zajedno s vama upravljam srdačne misli papi emeritusu Benediktu. Njegova molitva i njegova diskretna i ohrabrujuća prisutnost prate nas u zajedničkom hodu; a njegovo djelo i njegovo učiteljstvo, i dalje su živa i dragocjena baština za Crkvu i za našu službu“ – istaknuo je papa Bergoglio.

Potom je, kako prenosi Radio Vatikan, potaknuo članove ove vatikanske zaklade da se nastave zauzimati, učeći i proučavajući tu baštinu, istodobno gledajući naprijed. „Joseph Ratzinger je i dalje učitelj i prijatelj sugovornik, svima onima koji koriste dar razuma kako bi odgovorili na ljudski poziv traženja istine. Kristova istina nije za soliste, nego je ona simfonijska; zahtjeva susretljivu suradnju, skladno sudjelovanje. Tražiti ju, proučavati, razmatrati i zajednički ju, u ljubavi, pretvoriti u praksu snažno nas privlači punom međusobnom jedinstvu. Istina tako postaje živi izvor sve čvršćih veza u ljubavi“, istaknuo je poglavar Katoličke Crkve.

Napomenuo je kako je sa zadovoljstvom prihvatio ideju o proširenju obzora Nagrade Ratzinger kako bi u nju uključio i umjetnost, osim teologije i znanosti koje su s njom naravno povezane. „To proširenje odgovara viđenju Benedikta XVI., koji nam je više puta dirljivo govorio o ljepoti kao povlaštenom putu za otvaranje nadnaravnom i za susret s Bogom. Posebno se divimo njegovoj glazbenoj osjetljivosti i njegovom osobnom prakticiranju te umjetnosti kao puta prema smirenosti i za uzdizanju duha – primijetio je papa Franjo.

Osvrnuvši se na samu vatikansku zakladu, Papa je istaknuo kako je Nagrada Ratzinger, koja je ove godine dodijeljena sedmi put, vrhunski događaj među brojnim aktivnostima te ustanove, kojima je svrha promicanje teološkoga istraživanja i kulturalnoga zauzimanja nadahnutoga vjerom i zanosom duše prema Bogu.

Na kraju je predsjednik Vatikanske zaklade Joseph Ratzinger-Benedikt XVI., p. Federico Lombardi, podsjetio kako su aktivnosti ustanove protekle godine bile vrlo intenzivne, također i zbog toga što je 90. rođendan Pape emeritusa privukao na njega pozornost mnogih, potičući niz inicijativa koje su istaknule njegovu kulturnu i duhovnu baštinu.

Papa emeritus Benedikt XVI., kako prenosi Vatikanski radio, 17. studenog u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu, primio je ovogodišnje dobitnike Nagrade, zajedno s p. Lombardijem. Trojica nagrađenih su tako mogli razgovarati s Papom emeritusom, tijekom toga vrlo intenzivnoga i mirnoga susreta.

KT