Buenos Aires

40. obljetnica Hrvatskoga katoličkog središta Sv. Nikole Tavelića


U Buenos Airesu, u nedjelju 19. studenog, obilježena je 40. obljetnica Hrvatskoga katoličkog središta Sv. Nikole Tavelića „Tejar“ kao i svetkovina nebeskog zaštitnika ovoga centra te ujedno i spomen na žrtvu Vukovara.

Ilustracija

Ilustracija

Euharistijsko slavlje predvodio je župnik hrvatske župe Bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu fra Zlatko Špehar u zajedništvu s voditeljem središta i delegatom za Argentinu, članom Franjevačke provincije Sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, fra Josipom Peranićem i vlč. Dinkom Krpanom.

Na početku se fra Josip prisjetio franjevaca koji su djelovali u ovome centru te posebno pozdravio goste pristigle iz Hrvatske i Njemačke.

U svojoj propovijedi fra Zlatko se osvrnuo na ovaj značajni jubilej. „Radosno slavimo Dan Gospodnji u ovom Hrvatskom katoličkom središtu u povodu proslave svetkovine Sv. Nikole Tavelića i 40. obljetnice samoga središta, u kojemu se Božja Riječ tumači na hrvatskom jeziku u Buenos Airesu. Gdje se sije Riječ Božja, za njom niče mir, a gdje ima mira, pravednost već kuca na vratima. To je znak života čovjeka i zajednice koja ostaje vjerna Bogu, služeći ljudima“, rekao je salzburški župnik. Također, uputio je na lik Sv. Nikole Tavelića kao na putokaz. „U duhu Sv. Nikole Tavelića, naše ponašanje i naš život, naša pripadnost katoličkoj vjeri i življenje po Riječi Božjoj, moraju biti odraz duše hrvatskoga čovjeka, koji i u stranom svijetu ne odustaje od humanosti i moralnih načela istinoljubivosti, pravde i pravednoga mira“, istaknuo je fra Zlatko te u duhu obljetnice Središta, podsjetio na fra Lina Pedišića, fra Marijana Zlovečera i druge dušobrižnike, zadarske franjevce, koji su gradili ovo Središte „ne samo materijalno, već ponajviše duhovno, u kojemu se čeličila vjera u Boga i slobodu hrvatskoga naroda“. „Ostanimo neslomivi i jedinstveni u vjeri u Boga, vjernosti prema Katoličkoj Crkvi i ljubavi prema svome hrvatskom narodu te poštivanju svačijega i svakoga čovjeka dobre volje. Neka nam u tome pomogne Gospodinova Majka, Kraljica Hrvata, Sv. Nikola Tavelić i blaženi – za nas Hrvate sveti Alojzije Stepinac kako ga u duši hrvatskoj nosimo i nazivamo“, rekao je fra Zlatko na kraju propovjedi.

Misi su, kako javlja IKA, nazočili i članovi muških i ženskih klapa: domaćih – Valovi i BA te Vinčace iz Novog Vinodolskog, Dišpet iz Zagreba i HKM Croatia iz Münchena.

Nakon mise upriličen je tradicionalni ručak.

KT