Ulm

Bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa posjetili HKM Ulm


Od 24. do 26. studenoga, nekoliko bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, među kojima su članovi i VIS-a Emanuel, zajedno s rektorom preč. Josipom Kneževićem boravili su u Hrvatskoj katoličkoj misiji Ulm.

Svrha putovanja bilo je promoviranje duhovnih zvanja, upoznavanje vjernika te prikupljanje pomoći za VBS.
U ulmskoj misiji dočekao ih je dugogodišnji voditelj misije vlč. Ilija Krištić koji ondje djeluje više od 40 godina te budući voditelj vlč. Marijan Orkić.

Prva večer po dolasku bila je rezervirana za druženje s mladima koji žive u Ulmu te za upoznavanje same misije koju je predstavio vlč. Ilija.

Subota je bila predviđena za obilazak grada i njegovih znamenitosti od kojih izdvajamo poput Ulmer Mȕnster – luteranske gotičke crkve s najvišim zvonikom na svijetu, visokim 161,53 metara i rodne kuće Alberta Einsteina.

Budući da misija obuhvaća nekoliko gradova u kojima borave Hrvati, rektor Knežević, bogoslovi i vlč. Marijan, istoga dana, slavili su misu s vjernicima koji žive u Laichingenu, koji je od Ulma udaljen 30-ak kilometara. Misno slavlje predvodio je preč. Josip koji je vjernicima ukratko predstavio život u bogosloviji, a ujedno im se zahvalio za sve što čine za VBS. Bogoslovi su im također zahvalili na svoj način, animirajući liturgijsko pjevanje.

U večernjim satima, zajedno s vlč. Ilijom, sudjelovali su na Hrvatskoj večeri koju je organizirao Hrvatski sportski klub Ehingen, tijekom koje su, u zabavnom dijelu programa, s nekoliko pjesama nastupili i sami bogoslovi.

U nedjelju 26. studenoga, bogoslovi su se tijekom svetih misa predstavili vjernicima iz Biberacha, Ehingena te Ulma i Laupheima. Nakon svetih misa vjernici su mogli poslušati glazbeno-poetski recital o Bl. Alojziju Stepincu te čuti kratke informacije o bogosloviji kao i osobno svjedočanstvo o pozivu bogoslova Sandra Jurešića. Liturgijsko pjevanje na svetim misama animirao je VIS Emanuel.

Nakon svetih misa, članovi VBS-a imali su priliku upoznati se i razgovarati sa „zemljacima“ koji ovdje žive. Vjernici nisu krili svoju radost zbog njihova dolaska, lijepog pjevanja i recitala, čime su bogoslovi, na neki način, zahvalili HKM Ulm za sve što čine za VBS –  bilo materijalno ili molitvama.

KT/J.D.