Libanon

Maronitski patrijarh sazvao islamsko-kršćanski samit o Jeruzalemu


Agencija Fides izvijestila je kako bi se danas, 14. prosinca, u maronitskom patrijarhatu u Bkerkeu u Libanonu trebao održati samit koji je sazvao maronitski patrijarh kard. Béchara Boutros Raï.

Na sastanku sudjeluju muslimanski i kršćanski čelnici i predstavnici koji su prisutni u Libanonu kako bi formulirali zajedničko stajalište o pitanju Jeruzalema. Po mišljenju maronitskog patrijarha mogući premještaj američkog veleposlanstva predstavlja kršenje međunarodnog prava. „Odluka Vlade Sjedinjenih Američkih Država da premjesti svoje veleposlanstvo u Izraelu iz Tel-Aviva u Jeruzalem predstavlja šamar Palestincima, istočnim kršćanima, muslimanima i Arapima. Taj je potez uništio mirovna nastojanja među Izraelom, Palestinom i arapskim zemljama, potaknuo je vatru nove Intifade te je Jeruzalem, grad mira, pretvorio u grad rata“, istaknuo je primas maronitske Crkve tijekom prošlonedjeljnog liturgijskog slavlja u patrijarhatu u Bkerkeu.

I grčko-pravoslavni patrijarh Antiohije Yohanna X. prošle je nedjelje oštro kritizirao odluku američkog predsjednika Trumpa, istaknuvši kako je riječ o kršenju međunarodnog prava i teškoj nepravdi protiv Palestinaca. Osim toga, kako prenosi Vatikanski radio, upozorio je da će taj potez osnažiti sukobe i onemogućiti sva mirovna nastojanja u toj regiji.

KT