Vatikan

Očekuje se beatifikacija Alžirskih mučenika


Prema pisanju francuskih medija od 3. siječnja, poglavito Le Parisienea, ovoga mjeseca očekuje se odobrenje beatifikacije 19 Alžirskih mučenika.

@postulation-Algeria

@postulation-Algeria

Dekret beatifikacije 19 mučenika koji su ubijeni u Alžiru 1990-ih, uključujući redovnike iz Tibhirina i bivšeg biskupa Orana mons. Pierrea Claveriea – mogao bi biti potpisan do kraja siječnja.
„Poštovanje 19 kršćanskih mučenika znači poštovanje sjećanja svih onih koji su živjeli u Alžiru 1990-ih godina“, izjavio je francuski trapistički redovnik o. Thomas Georgeon, postulator kauze, s kojim smo nedavno radili intervju, koji možete pročitati ovdje.

Podsjetimo, 19 alžirskih mučenika ubijeno je u razdoblju od 1994. do 1996. Svi su bili redovnici i redovnice među kojima je i mons. Pierre Claverie, biskup Orana. Među njima su bili i oni koji su radili s mladim Alžircima i djevojkama te redovnici iz Tibhirina, koji su predstavljali nazočnost katoličke molitve sred muslimanskog naroda s kojima su živjeli i svakodnevno se susretali. Neke točke zajedničke su ovim mučenicima koji su živjeli u različitim gradovima države: istinska ljubav prema zemlji i prema Alžircima – nadasve prema siromašnima; poštovanje prema vjeri muslimana – neki od 19 mučenika studirali su o islamu te su svi bili izloženi stvarnosti islama kroz kontakte, odnose...; prianjanje uz ono što je bila alžirska Crkva nakon neovisnosti, koja je bila pravo obraćenje – svi su sebe stavili u službu države, živeći značajno materijalno i nutarnje siromaštvo; jak osjećaj pripadnosti alžirskoj Crkvi; izbor ostanka u kušnji, doživljavajući duhovno produbljenje; unaprijed dano oproštenje onima koji bi ih mogli ubiti; životi koji imaju proročku dimenziju u smislu da su danas svjetlo za dijalog između kršćana i muslimana.

KT