Basel

Sljedeći Taizé susret u Madridu


Od 28. prosinca 2017. do 1. siječnja 2018. održan je europski susret mladih u Baselu kojeg je organizirala ekumenska zajednica braće iz Taizéa.

Ured Hrvatske biskupske konferencije za mlade koordinirao je prijave za susret mladih u Baselu i organizirao s bratom Urlichom regionalni susret 31. prosinca 2017. u župi Sv. Josipa. Svečano misno slavlje u ime Odbora HBK za mlade predvodio je studenski kapelan u Zagrebu don Damir Stojić uz koncelebraciju četiri svećenika iz Hrvatske.

Na susretu je sudjelovalo oko 1 200 mladih iz Hrvatske, te 100 mladih iz Bosne i Hercegovine.

Svake večeri tijekom trajanja susreta, za vrijeme zajedničke molitve brat Alois se obraćao mladima. On je tako, između ostalog istaknuo kako je mir danas ugrožen. „Želim podsjetiti na neke od najvećih izazova s kojima se danas suočava ljudska obitelj. Ovo su dva od njih. Prvi je taj da je mnoštvo muškaraca, žena i djece svugdje na Zemlji bilo prisiljeno napustiti svoje mjesto stanovanja. Razlozi koji su ih natjerali na odlazak su različiti: rat i nesigurnost, krajnje siromaštvo i besperspektivnost ili pak klimatske promjene. U svojoj nevolji oni trebaju našu solidarnost. Kako smo i mi vidjeli u Taizéu, oni mogu postati naši prijatelji. Kao da nas Krist poziva da nadiđemo svoje strahove i predrasude i govori nam: 'Ja sam pastir svih ljudi. I za njih sam umro, bili kršćani ili ne. Tako i ti možeš postati njihov prijatelj!' Drugi izazov je naša planeta, koja je također ranjiva. Čujte krik Zemlje! Suočene s ekološkim katastrofama, posebice u najsiromašnijim područjima, zapadne zemlje imaju povijesnu odgovornost. Pokrenuto je mnogo inicijativa na svim razinama. Međutim, to nije dovoljno (...) Ova dva izazova koja prijete miru su golema, ali neće nas obeshrabriti. Tijekom ovih dana približili smo se nepresušnom izvoru radosti. Dopustimo da taj izvor radosti natopi naša srca. On će svakome od nas dati hrabrosti da se angažiramo tamo gdje je to moguće, kako bi, pa makar na skroman način, pridonijeli traženju rješenja“, spomenuo je tijekom jednog od svojih obraćanja brat Alois.

Također, tijekom molitve 30. prosinca 2017., brat Alois je otkrio kako će se sljedeći Taizé europski susret održati u Madridu od 28. prosinca 2018. do 1. siječnja 2019.

KT