Peru

Domorodački narodi Amazonije iščekuju papu Franju


Apostolski pohod peruanskom gradu Puerto Maldonado nedvojbeno će učiniti vidljivijim domorodački narod Amazonije te mu podariti glas.

U intervjuu koji je objavila Mreža panamazonske Crkve, o. Manuel Jesus Romero iz apostolskog vikarijata Puerto Maldonado rekao je kako amazonski autohtoni narod ima hitnu potrebu da se njihova prava učine poznatima jer ih se sve više tjera s njihove pradjedovske zemlje.

„Sve se više upada u njihov teritorij, njihovo područje postaje sve manje i manje; uništavaju im se životna sredstva pomoću kojih su uspijevali preživljavati toliko stoljeća: ribarenje, lov, stabla i rijeke sve su više i više u opasnosti. Njihovi su životi u opasnosti“, kazao je o. Manuel, javlja Vatikanski radio.

Papa Franjo bi 19. siječnja trebao posjetiti Puerto Maldonado, simbol domorodačkih zajednica peruanske Amazonije. Sveti Otac će se tamo susresti s predstavnicima različitih amazonskih zajednica i taj će im susret biti prilika da izraze svoje brige te poslušaju Papinu poruku nade i ohrabrenja.

Spomenimo na kraju kako će predstojeći Papin pohod, za vrijeme kojeg će posjetiti i Čile, biti treći apostolski posjet Peruu, a prije toga je tu južnoameričku zemlju dvaput pohodio Sv. Ivan Pavao II. – 1985. i 1988.

KT