Santiago

Bombe bačene na tri crkve u Čileu


Samo tri dana uoči Papina posjeta, 12. siječnja na crkve u Čileu bačene su tri bombe uz poruku Svetom Ocu kako će sljedeća završiti na njegovoj halji.

Kako prenosi Catholic Herlad, uoči posjeta pape Franje Čileu, bačene su bombe na tri katoličke crkve u glavnome gradu Santiagu koji će biti domaćin događanja.

U jednoj od napadnutih crkava ostavljena je poruka u kojoj je, između ostalog, napisana i izravna prijetnja Svetome Ocu da će iduća bomba biti „na njegovoj halji“.

Uz prijetnju smrću u poruci je stajalo kako se njezini autori nikada neće podložiti dominaciji koju Crkva želi uspostaviti nad njihovim tijelima jer su oni rođeni slobodni i sami odabiru put kojim žele ići te su dodali i kako su „protiv svakog redovnika, redovnice i propovjednika“.

Poruka je napisana na španjolskom jeziku, ali na način da su slovom „x“ zamijenjena sva slova koja označuju gramatički rod što je uobičajena praksa pisanja među aktivistima radikalne ljevice.

Eksplozivna naprava bila je postavljena u još jednoj crkvi, no nju su policijski službenici uspjeli neutralizirati. U toj je crkvi ostavljen natpis kraj samoga ulaza u kojem je kritiziran Papin dolazak dok istovremeno „gladni umiru“.

Ono što je ironično jest da je papa Franjo postao metom ovakvih napada, koji od početka svoga mandata često naglašava važnost brige za siromašne, a što je u dobroj mjeri i pokazao svojim primjerom.

Predsjednica Čilea Michelle Bachelet izjavila je kako su, prema njezinu mišljenju, ovi događaji vrlo čudni jer se ne mogu povezati s jednom određenom grupom, te kako su u demokraciji ljudi slobodni izraziti svoje mišljenje sve dok to čine na miran i ispravan način.

Napomenimo da će Papin posjet Čileu od 15. do 18. siječnja, osiguravati oko 18 000 pripadnika državnih sigurnosnih snaga.

KT