Lima

Završno misno slavlje u Limi


U zračnoj bazi Las Palmas u Limi, 21. siječnja, papa Franjo je u poslijepodnevnim satima predvodio zaključno misno slavlje svoga apostolskog pohoda Čileu i Peruu.

vaticannews.va

vaticannews.va

Procjenjuje se kako je euharistijskom slavlju nazočilo oko 1 300 000 vjernika.
Tijekom propovijedi, kako javlja vaticannews.va, Sveti Otac posebno je podcrtao kako Isus i dandanas korača našim gradovima i ulicama kako bi ponovno zapalio plamen nade i težnji da se slom prevlada bratstvom, nepravda porazi solidarnošću, a nasilje ušutka oružjem mira.

Potom se osvrnuo na svetopisamska čitanja u kojima se Bog obraća Joni te mu govori da ide u Ninivu i objavi Njegovu poruku i ona koja donose Isusa kako kreće prema Galileji propovijedati Radosnu vijest...

Naznačio je kako ponekad gradovi sa svojim svakodnevnim situacijama bola i nepravde, iskušavaju nas da pobjegnemo, skrijemo se. "Postoje oni koji se nalaze duž naših cesta, koji žive na rubovima naših gradova, kojima nedostaju osnovni uvjeti za dostojanstvenu egzistenciju. Bolno je da među njima prečesto vidimo djecu i adolescente“, upozorio je poglavar Katoličke Crkve.

Dalje je naglasio kako Isus nastavlja svoj hod i buđenje nade - nade koja oslobađa od praznih asocijacija i neosobnih analiza.  „'Kraljevstvo nebesko je među vama'“, rečeno vam je. Ondje je gdje težimo pokazati malo nježnosti i suosjećanja. Bog se nikada neće umoriti od susreta sa svojom djecom. Danas Gospodin poziva svakoga od vas da idete s njim u grad, u vaš grad“, zaključio je Papa.

Nakon svete mise, Sveti Otac se zaputio prema zračnoj luci gdje je upriličena oproštajna svečanost, nakon koje je u večernjim satima poletio za Rim gdje treba sletjeti danas, 22. siječnja, nešto poslije 14h.

KT