Skadar

V. Susret nacionalnih delegata za odnose s muslimanima u Europi


Od 7. do 9. veljače, u Skadru se održava peti po redu Susret nacionalnih delegata biskupskih konferencija u Europi za odnose s muslimanima.

Kako je priopćio Ured Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), Vjera i duhovnost u odnosima između kršćana i muslimana tema je V. Susreta nacionalnih delegata za odnose s muslimanima u Europi.

Susret se, na poziv mjesnog nadbiskupa mons. Angela Massafre, održava u Skadru u Albaniji. Nadbiskup Massafra zaželio je dobrodošlicu svima i izrazio radost što se tako važan susret za kršćansko-muslimanski dijalog održava upravo u Skadru. Istaknuo je kako je Albanija primjer dobrih odnosa među različitim religijama što je kazao i papa Franjo prigodom svog pastirskog pohoda Albaniji 2014. kada je podsjetio svijet na sve patnje koje su vjernici podnijeli u vrijeme vladavine bezbožnog komunizma. Zaključio je kako se danas u Albaniji udiše ozračje dijaloga i prihvaćanja.

Svoje pozdrave uputili su također i generalni tajnik CCEE-a mons. Duarte da Cunha, i koordinator susreta don Andrea Pacini, profesor na Teološkom fakultetu u Torinu. Pročitana je i poruka kard. Jean-Louisa Taurana, predsjednika Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog

U ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine na susretu sudjeluje mons. Franjo Topić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Obraćajući se nazočnima, ukratko je predstavio stanje međureligijskog dijaloga u BiH napominjući da je, za razliku od Albanije, vjera odredila i etničku pripadnost što bitno komplicira odnose među narodima. Dodao je kako se to osjeti posebno u politici i u borbi stranaka za vlast te kako se to reflektira i na međuvjerske odnose. Istaknuo je kako, usprkos teškim ratnim posljedicama i lošem političkom rješenju s dva entiteta, ipak ima puno međureligijskog dijaloga što je vidljivo kroz brojne susrete, rad Međureligijskog vijeća BiH, razne inicijative između teoloških učilišta i druge susrete i akcije.

Dosadašnja četiri susreta nacionalnih delegata za odnose s muslimanima u Europi, kako javlja KTA, održana su: u Bordeauxu 2009., Torinu 2011., Londonu 2013. i St. Mauricu 2015.

KT