Vatikan

Prvi sastanak pape Franje s Vijećem kardinala u 2018.


U Vatikanu je 26. veljače započeo 23. sastanak pape Franje s kardinalima savjetnicima, članovima skupine C9, koji će završiti u srijedu, 28. veljače.

Foto: Ilustracija (Crux Now)

Foto: Ilustracija (Crux Now)

Riječ je o prvom ovogodišnjem sastanku i 23. otkako je Papa ustanovio to tijelo, 28. rujna 2013., sa zadaćom da mu pomogne u upravljanju općom Crkvom i razmotri reviziju apostolske konstitucije Pastor Bonus o Rimskoj kuriji.

U jednom nedavnom intervjuu za Vatican News, biskup Marcello Semeraro, tajnik Vijeća kardinala, napomenuo kako će se na sastanku ponovno razgovarati o bitnim pitanjima dikasterija, o kojima je rad Skupine C9 već u završnoj fazi.

Biskup je, osim toga, istaknuo kako reforma pokreće organizacije i strukture, ali prva promjena koju je potrebno činiti, i to stalno, jest promjena mentaliteta. Po mišljenju tajnika kardinalskoga vijeća, ono što reforma Kurije namjerava izraziti jest prije svega suglasnost s onim što je Papa napisao u pobudnici Evangelii Gaudium, a to je, kako javlja Vatikanski radio, da je potrebno usvojiti uzor misionarstva, naviještanja Evanđelja.

KT