Castel Gandolf

Konferencija o društvenim događajima Pokreta fokolara


U Centru „Mariapoli“ u Castel Gandolfu, blizu Rima, 3. ožujka, održan je međunarodni skup koji je bio prilika za cjelokupno razmatranje značenja karizme Chiare Lubich koje ona ima za društvo.

Osnivateljica Pokreta fokolara, Chiara Lubich umrla je 14. ožujka 2008. Povodom te obljetnice, zajednice Pokreta odlučile su produbiti, preko mnogih pothvata diljem svijeta, najdruštveniju dimenziju svoje karizme koja je usredotočena na jedinstvo. Njihova predavanja i svjedočanstva istaknut će mogućnosti koje mogu biti 'motor za društvene promjene', a predstavit će ono što su fokolarini već ostvarili kao odgovor na potrebe pojedinaca, skupina i zajednica.

Sljedećih dana održat će se konferencija na pet kontinenata, gdje se proširila karizma jedinstva: od Južne Koreje, Demokratske Republike Kongo, Sjedinjenih Američkih Država do Tajlanda i Republike Moldavije.

Velika čar sadašnjeg vremena tema je odabrana za konferenciju u Castel Gandolfu, a naslov je napisala sama Chiara. U njoj govori o Mariji, Prijestolju mudrosti i jednostavnoj majci obitelji, jer za Chiaru je bila velika čar sadašnjeg vremena „prodrijeti u najvišu kontemplaciju, i ostati pomiješani među svima, čovjek pokraj čovjeka“.

Po mišljenju Marije Voce, predsjednice fokolarina, kako javlja Vatikanski radio, Pokret mora biti sve više sredstvo izgradnje jedinstva ljudske obitelji, imajući na umu da karizma koju je Bog dao Chiari ima ne samo duhovne dimenzije, neko i doktrinarne, socijalne, političke, dimenzije koje mogu utjecati na sva područja.

KT