Indonezija

U dva tjedna zaređeno 19 svećenika


Dok se europske zemlje suočavaju s manjkom svećenika i duhovnih zvanja, Indonezija – zemlja s najviše muslimana u svijetu proživljava zlatno doba kršćanskih zvanja.

Kako javlja AsiaNews, mnogi mladići ulaze u bogoslovije, a ima i onih koji su zainteresirani za ulazak u razne vjerske zajednice – sve u svemu – broj zvanja u biskupijskim sjemeništima je jako visok. Dokaz tomu su i nedavna ređenja 19 novih svećenika u posljednja dva tjedna.

Tako je 26. srpnja u biskupiji Padang, u zapadnoj provinciji Sumatra, biskup Martinus D. Situmorang za svećenike zaredio domaće mladiće, pripadnike Batak naroda – Wolframa Ignatiusa Nadeaka i Priana Sauta Doni Dongana Malauu.

Dva dana ranije, 24. srpnja, nadbiskup Robertus Rubiyatmoko u Yogyakarti na Javi, u Semarang nadbiskupiji, zaredio je osam svećenika u kapeli Sv. Pavla u velikom sjemeništu u Kentunganu.

Također, prije dva tjedna, novozaređeni biskup mons. Rubiyatmoko, podijelio je red prezbiterata šestorici isusovaca. Ređenje je upriličeno u crkvi Sv. Ante Padovanskog u Kotabaruu u nazočnosti generala Reda Družbe Isusove, o. Artura Sose Abascala i njegovog generalnog asistenta za regiju Azija-Pacifik, o. Dannya Huanga.

Samo tjedan dana ranije, u crkvi Svete Obitelji od Bantenga, u Yogyakarti, biskup Samarinda Yustinus Harjosusanto iz provincije Kalimantan Orientale zaredio je trojicu svećenika. Dvojica su Indonežani s Jave, dok je David Ravaoavy Samianagnandaza s Madagaskara koji je u Indoneziju, nakon završenog filozofsko-teološkog studija, poslan na razmjenu u sklopu programa Misija Svete Obitelji.

KT