Ekvador

Crkva spremna na suradnju za razrješenje krize


U Ekvadoru već desetak dana traju prosvjedi protiv restriktivnih mjera koje je, u svrhu oživljavanja gospodarstva, pokrenula Vlada. Crkva je izrazila svoju spremnost na suradnju kako bi se razriješile aktualne napetosti u društvu.

Stanje u Ekvadoru sve je teže. Nakon višednevnih prosvjeda, štrajkova i blokade prometnica, ekvadorski predsjednik Lenín Moreno najavio je premještaj Vlade iz Quita u obalni grad Guayaquil. Jučer je izdao naredbu o uspostavi policijskoga sata i militarizacije šireg područja glavnoga grada te latinskoameričke zemlje.

Prosvjedi su reakcija na nedavnu odluku predsjednika Morena o ukidanju državnih subvencija na benzin i dizel, s ciljem oživljavanja ekvadorskoga gospodarstva. Prvi su prosvjedovali taksisti i vozači kamiona, a kasnije su im se priključili studenti i predstavnici autohtonoga stanovništva.

Crkva u Ekvadoru izrazila je svoju spremnost na suradnju kako bi se razriješile aktualne napetosti u društvu. Biskupska je konferencija objavila priopćenje u kojem podržava iskren dijalog u uzajamnom poštovanju koji će im omogućiti da nastave raditi za pravdu i solidarnost koju narod očekuje od državnih vlasti te svih društvenih i političkih aktera.

Komentirajući razloge nereda, biskup Eugenio Arellano Fernández, predsjednik Ekvadorske biskupske konferencije, u razgovoru je za Radio Vatican, istaknuo da je riječ o već dugo potiskivanoj situaciji. Napomenuo je također kako u Ekvadoru vlada mišljenje da je prethodna vlast imala mnogo sredstava na raspolaganju, od kojih je većina nepovratno izgubljena zbog korupcije. „Nakon prijelaza s Vlade koja je imala neka obilježja diktature na permisivniju izvršnu vlast, narod organizira prosvjede, što prije nije bilo moguće“, primijetio je biskup te dodao da se na to nadovezuje i stanje oskudice u gospodarstvu.

„Može se ići naprijed, ali zahvaljujući kreditu Međunarodnog monetarnog fonda koji siromašnim zemljama ponekad postavlja ponižavajuće i vrlo restriktivne uvjete, među kojima je i ukidanje subvencija na prirodna bogatstva. To je odredba na koju stanovništvo nije bilo spremno“, rekao je predsjednik Ekvadorske biskupske konferencije. Istaknuvši na kraju da su Ekvadorci miroljubiv narod, potaknuo ih je da nastave dalje s ljubavlju prema miru koja se učvršćuje u vlastitom domu i obitelji.

KT