Grčka

„Liječnici bez granica“ upozoravaju na loše uvjete u izbjegličkim kampovima


Tommaso Santo, voditelj misije organizacije „Liječnici bez granica“ u Grčkoj, upozorio je kako se više od 24 000 izbjeglica nalazi na grčkim otocima u izrazito lošim i skučenim uvjetima.

Izbjeglička kriza u Grčkoj ne jenjava. Prema podacima na internetskim stranicama Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), u tu je zemlju tijekom 2019. ušlo oko 34 000 izbjeglica te ih je na kraju srpnja bilo ukupno 84 000. Organizacija Liječnici bez granica, koja četiri godine pruža medicinsku i humanitarnu pomoć tisućama izbjeglica na grčkim otocima, upozorila je proteklih dana na loše životne uvjete u izbjegličkim kampovima.

Tommaso Santo, voditelj misije Liječnika bez granica u Grčkoj, u razgovoru za Vatican News napomenuo je kako je u izbjegličkim kampovima na otocima u Egejskom moru smješteno više od 24 000 ljudi koji žive u izrazito lošim i skučenim uvjetima. Primjerice, u kampu na otoku Samosu 5 000 migranata živi u prostoru koji je predviđen za 650 osoba. Iz izbjegličkog kampa na Lezbosu nedavno je 1 500 migranata prebačeno na kopno, dok ih je na otoku, unatoč potrebi za specijaliziranom medicinskom skrbi, još ostalo 2 500.

Voditelj misije spomenute organizacije rekao je, među ostalim, da je prilikom nedavnog posjeta otoku Lezbosu uočio posljedice promašaja sustava za prihvat migranata, odnosno potpuni izostanak mehanizama kojima bi se migrantima zajamčila zaštita te nedostatnost usluga koje u prihvatnim centrima nudi Europska unija. Pedijatrijski tim stručnjaka za mentalno zdravlje primijetio je pak da im se u srpnju udvostručio broj pacijenata te je šef misije u Grčkoj pozvao da se najugroženija djeca evakuiraju s tih otoka.

Santo je upozorio da je trenutni model prihvata migranata podbacio te izrazio potrebu razvoja humanijih načina koji poštuju dostojanstvo tih ljudi. „Treba razumjeti kako je riječ o osobama koje su bile prisiljene bježati iz kriznih i ratnih situacija“, rekao je, spomenuvši na kraju primjer afganistanske obitelji s kojom je imao priliku razgovarati i koja je nakon bombardiranja njihovoga grada bila prisiljena pobjeći i ostaviti sve.

KT