Makedonija

Misa za domovinu prigodom Dana neovisnosti


Prigodom dana neovisnosti Republike Sjeverne Makedonije 8. rujna 2019., biskup skopski i eparh strumičko-skopski mons. dr. Kiro Stojanov predvodio je euharistijsko slavlje za Domovinu u katedrali Presvetog Srca Isusova u Skopju.

U prigodnoj propovijedi osvrćući se na liturgijska čitanja biskup Stojanov je kazao: „Zemlja nije ni tvoja ni moja, nego zajednički dom svih nas. Za opstanak jednog naroda u jednoj Domovini nemoguće je bez žrtve. Ljubav prema Domovini ista je kao i ljubav prema potomstvu. U stavu ljubavi prema tom komadu zemlje koju volimo postojano se od nas traži da budemo spremni za velike žrtve i odricanje.

Domovina nije prostor i struktura za iskorištavanje ili eksploatacija nego prostor i darivanje za život. U našoj povijesti prepoznajemo stoljeća u kojima smo bili robovi i velike žrtve, no konačno stekli smo da budemo u svojoj Domovini svoji na svome. Sada se od nas traže velike žrtve da tu slobodu i to pravo sačuvamo za nas i naše nasljednike.

Odatle Domovina može da se sačuva samo ako je shvaćamo pod pojmom – naša. Taj pojam naša nam daje snagu da pod svaku cijenu je gradimo, unaprjeđujemo, čuvamo, branimo i da uživamo u časnim plodovima našega truda.

Zato prvi temelj prema Domovini je da svi narodi koji doživljavaju Makedoniju kao svoju Domovinu njeguju ljubav prema toj svojoj Domovini. Ta ljubav sve nas potiče na odgovorni rad: da je gradimo i unaprjeđujemo, odgovorno da se trudimo za nju, što nije samo ovaj trenutak, nego i garancija za budućnost“, prenosi KTA.

Biskup je nadalje kazao: „Ipak ovaj Domovinski dan je trenutak kad se s pravom pitamo: gdje smo? Tako u biti, ovaj suvremeni svijet malih naroda kao da se nalazi pred temeljnim problemom a to je: opstanak. Kao da smo dovedeni u situaciju žrtve. Uspjeti ćemo ako vjerujemo više u sebe nego u druge, ako se više podržavamo u vlastitoj složnosti nego u diktaturu moćnih i ako crpimo snagu za postojanost u vjeru, u sebe, i naša ljubav prema Makedoniji i narodu u njoj.

Vjerujemo da je ovaj komad blagoslovljene zemlje dovoljno bogat da izdrži, nahrani i blagoslovi svoje žitelje. U ovom trenutku mi kršćani i drugi vjernici osjećamo dužnost da se molimo Bogu, gospodaru povijesti, da nas učini svjesnima da budemo odgovorni za ovo što smo naslijedili, sačuvali, za što su se žrtvovali naši preci i mi tako da sačuvamo vjeru u budućnost ove zemlje.

Zato se vraćam na temu da samo ljudi koji imaju savjest i svijest odgovornosti, koji imaju ljubav u svojim srcima prema Domovini imaju pravo da budu doma u Makedoniji“, kazao je biskup Stojanov.

KT