Vatikan

Papa blagoslovio ambulantno vozilo za rimske beskućnike


Na Duhove, 31. svibnja, papa Franjo blagoslovio je vatikansko ambulantno vozilo koje će biti na usluzi siromašnima u Rimu.

Foto: Vatican News

Foto: Vatican News

Sveti Otac je ambulantno vozilo povjerio Apostolskoj milostinjarnici koju vodi kard. Konrad Krajevski, Papin djelitelj milostinje.

Prema izjavi Tiskovnog ureda Svete Stolice, kako prenosi Vatican News, ambulantno vozilo pripada Vatikanu, a  koristit će se isključivo za pomoć najsiromašnijima, koji su institucijama gotovo nevidljivi.
Također su u izjavi podsjetili na tužno iskustvo Modeste Valentije, starije beskućnice kojoj je grad Rim posvetio ulicu. Ona se naime, 31. siječnja 1983., nakon duge, hladne noći spavajući ispred željezničke stanice u Terminiju, osjećala loše, te je nekoliko prolaznika pozvalo hitnu pomoć koja joj je odbila pomoći zbog loše higijene. Nakon četiri duga sata, nekoliko bolnica je odbilo postarati se za nju. Modesta je ostavljena na zemlji, pateći se. Umrla je prije nego li je hitna pomoć najzad stigla.

Nova ambulanta pomoći će i drugim inicijativama koje nadzire Papin djelitelj milostinje, u koje spadaju mobilna klinika koja se koristi za pružanje pomoći beskućnicima u siromašnijim gradskim četvrtima Rima, kao i Klinika Majke milosrđa, postavljena u kolonadama Trga Sv. Petra, koja pruža prvu pomoć u slučaju nužde beskućnicima tog područja.

J.P., KT