Sacrofano

Papa će slaviti misu s osobama koje se zauzimaju za prihvat migranata


Ravnatelj ad interim Tiskovnoga ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti kazao je novinarima kako će Papa 15. veljače slaviti svetu misu s obiteljima i udrugama koje se zauzimaju za prihvat migranata.

Tim misnim slavljem 15. veljače u Sacrofanu, nedaleko od Rima, započet će susret pod naslovom Slobodni od straha, kojeg organizira Zaklada Migrantes, zajedno s Talijanskim Caritasom i Centrom Astalli, a trajat će od 15. do 17. veljače. Na njemu će se okupiti te razmijeniti iskustva i svjedočanstva obitelji, župe, udruge, i razne druge stvarnosti koje su odlučile primiti i možda također integrirati migrante pristigle u Italiju.

„Tim susretom želimo prije svega zahvaliti, poduprijeti i ohrabriti mnoge koji i dalje, često besplatno i plaćajući iz vlastita džepa, održavaju živim duh prihvata i solidarnosti“, objasnio je don Giovanni De Robertis, glavni ravnatelj Zaklade Migrantes. „Ono što bi trebalo biti zadaća države, danas u Italiji često besplatno ostvaruju volonteri. Često ih se još, k tomu, opterećuje sumnjičavim pogledima, optužbama da zaklanjaju skrivene interese ili ih se čak vrijeđa. Nevjerojatno, tko se danas zauzima u pomoći i prihvatu nekog stranca, dakle, ljudskoga bića, u određenim ga se prilikama gleda s nepovjerenjem, gotovo kao da čini neki zločin“, primijetio je don De Robertis, prenosi Vatican News.

Kazao je kako se susretom u Sacrofanu želi još jednom Italiji poslati poruku pouzdanja. „Susresti se s migrantima, upoznati ih, pružiti im ruku... nije to tragična i gubitnička stvarnost kakvom ju se često opisuje. Naprotiv, u najvećoj je većini slučajeva to obogaćujuće iskustvo, sposobno potaknuti nove energije života“, istaknuo je glavni ravnatelj Zaklade Migrantes.

KT