Nadbiskup Gallagher:

Papa će sljedeće godine posjetiti Južni Sudan?


Nadbiskup Paul Richard Gallagher boravio je od 21. do 23. prosinca u Jubi, glavnom gradu Južnoga Sudana gdje se, između ostalih, susreo i s predsjednikom Republike Salvom Kiirom, koji je potvrdio zauzimanje u mirovnom procesu i spremnost dočekati papu Franju.

Nadbiskup Gallagher u Južnom Sudanu

Nadbiskup Gallagher u Južnom Sudanu

“Vjerojatno neće nikada biti ‘savršenog trenutka’, ali nije isključeno da će Papa sljedeće godine posjetiti Južni Sudan. Želja je to pape Franje koju je izrazio više puta, i koja ima veliku potporu vlasti i stanovništva te afričke zemlje”, rekao je nadbiskup Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama, koji je od 21. do 23. prosinca bio u posjetu Jubi, glavnom gradu Južnoga Sudana, tijekom kojega se susreo s lokalnim političkim i vjerskim vođama.

“Postoji snažna potpora posjetu Svetoga Oca”, objasnio je nadbiskup u razgovoru za Vatican News te dodao “Iako, kao za sve takve stvari, nikada nije savršeno vrijeme. Moramo ići naprijed u cijelom postupku razlučivanja.”

Predbožićni posjet Južnom Sudanu tajnika za odnose s državama planirao se nekoliko mjeseci, u suradnji sa službenom rezidencijom canterburyjskoga nadbiskupa. Upravo je s anglikanskim primasom Justinom Welbyjem, papa Franjo 2017. izrazio želju da ode u ekumensku misiju u Južni Sudan. Već se u listopadu te godine činilo da se posjet može ostvariti, ali pogoršanje političkoga stanja i zaoštravanje sukoba koji su se bili ponovno razbuktali u više dijelova zemlje – što je izazvalo prekid primirja i potaknulo tešku humanitarnu krizu – zaustavili su inicijativu.

“Na moj je posjet neizravno utjecala bolest COVID-19, ali smo uvidjeli da nikada neće biti savršeno vrijeme za njegovo ostvarenje, stoga smo na kraju odlučili doći sada”, objasnio je nadbiskup Gallagher. Došli smo kako bismo poslušali ljude, čuli čelnike, političke i čelnike Crkve, da bismo vidjeli kakvo je ovdje stanje i kako mogu Sveta Stolica, posebno papa Franjo, i canterburyjski nadbiskup, pridonijeti provođenju mirovnoga procesa.”

U nizu susreta, nadbiskupa Gallaghera je, zajedno s izaslanstvima Svete Stolice i Palače Lambeth, odnosno službene rezidencije canterburyjskoga nadbiskupa, primio južnosudanski predsjednik Salva Kiir Mayardit. U srdačnom je razgovoru potvrđena vatikanska potpora mirovnom procesu, a razgovaralo se i o mogućnosti da Papa, nadbiskup Welby i moderator Škotske prezbiterijanske Crkve sljedeće godine posjete Južni Sudan.

Predsjednik Salva Kiir je s velikim zadovoljstvom prihvatio taj prijedlog te potvrdio zauzimanje Vlade u provedbi mira, zahvaljujući istodobno Papi i canterburyjskom nadbiskupu na promicanju jedinstva i stabilnosti Južnoga Sudana. Predsjednik je posebno zahvalio papi Franji na humanitarnoj pomoći pruženoj stanovništvu pogođenom nedavnim poplavama, posebno u biskupiji Malakal.

Na kraju putovanja tajnik za odnose s državama kazao je da je optimističan što se tiče Afrike, unatoč brojnim izazovima s kojima se taj kontinent treba suočiti: od nesigurnosti do stalnoga siromaštva, pa sve do uništenja uzrokovanoga poplavama. “Vidim mnogo problema, ali mislim da ima i mnogo energije i optimizma. Postoji talent koji će voditi naprijed afrički narod, uključujući i narod Južnoga Sudana”, rekao je nadbiskup Gallagher, prenosi Vatican News.

J.Vr.,KT