Vatikan

Papa čestitao tri predstojeća židovska blagdana


Povodom tri nastupajuća židovska blagdana: Roš hašana (Nove godine), Yom Kippura (Dana pomirenja) i Sukkota (Blagdana sjenica) papa Franjo uputio je čestitku glavnom rabinu rimske zajednice Riccardu Di Segnu, u kojoj je zaželio još čvršće veze prijateljstva.

Foto: Vatican News

Foto: Vatican News

U kratkoj poruci Sveti Otac je najprije izrazio najljepše želje povodom tri blagdana najprije rabinu osobno te židovskoj zajednici u Vječnome gradu, a zatim i svim pripadnicima Izabranog naroda diljem svijeta. „Svemogući, koji voli svoj narod i prati sve koji u njega vjeruju, pomaže nam da ga svjedočimo u njegovoj predanosti drugima, u promicanju pravde i mira“, poručio je Franjo te zaključio: „Neka Svevišnji, u svom vječnom milosrđu, učvrsti naše veze prijateljstva i želje za poticanjem stalnog dijaloga za dobro svih.“ Na kraju poruke upotrijebio je židovski pozdrav: „Shalom Aleichem“, koji označava naljepše želje praćene mirom, blagostanjem, skladom.

Vrijedi spomenuti kako je židovska zajednica u Rimu jedna od najstarijih u svijetu koja je tu prisutna u kontinuitetu. Također i jedna od najvećih sinagoga u Europi i svijetu nalazi se u Papinom gradu.

KT