Papa danas pohodi Pietrelcinu i San Giovanni Rotondo


Sveti Otac, 17. ožujka, pohodi Pietrelcinu i San Giovanni Rotondo u prigodi 100 godina od pojavljivanja stigmi na tijelu Sv. Pija iz Pietrelcine, kao i pola stoljeća od njegove smrti.

Papa Franjo je oko 8 sati ujutro doputovao helikopterom u Pietrelcinu. Najprije se kratko zaustavio u kapeli Svetog Franje kako bi se pomolio, a zatim je uslijedio susret s vjernicima na trgu. Potom je posjetio i kapucinsku zajednicu u Pietrelcini.

U svome obraćanju vjernicima i kapucinskoj zajednici okupljenim na trgu ispred liturgijske dvorane Piane Romane papa Franjo podsjetio je na rano djelo Padre Pija u Pietrelcini i stupanje u kapucinski red. Kako piše vaticannews.va Papa je u svom obraćanju vjernicima primijetio da ovaj kapucin nikada nije zaboravio svoje korijene ili svoju obitelj, ali je također rekao da ove rane godine nisu bile lako vrijeme za njega: bio je snažno "mučen u svom srcu" i bojao se da pada u grijeh.

"U tim strašnim trenucima otac Pio vukao je snagu iz neprestane molitve i povjerenja koje je stavio u Gospodina. Uronio u molitvu kako bi se bolje pridržavao božanskih nacrta. Kroz slavlje svete mise, koja je povećavala njegovu duhovnost dostigao je visoku razinu sjedinjenja s Gospodinom. U tom razdoblju dobio je posebne mistične darove koji su prethodili manifestaciji u njegovu tijelu znakova Kristove muke", rekao je Papa okupljenom mnoštvu.

Zaključujući svoje obraćanje papa Franjo izrazio je nadu da će dio Italije gdje se nalazi Pietrelcina, a koji se nalazi u teškom vremenu zbog iseljavanja mladih u potrazi za poslom, «izvući novi život iz učenja Padre Pija».

Nakon Pietrelcine planirano je da se Papa oko 9:30 uputiti prema mjestu San Giovanni Rotondo. Prvo će pohoditi bolnicu „Casa Sollievo della Sofferenza“, a zatim će otputovati u marijansko svetište gdje će pozdraviti kapucinsku zajednicu i častiti tijelo Sv. Pija iz Pietrelcine. Uslijedit će euharistijsko slavlje u dvorištu crkve Svetoga Pija iz Pietrelcine.

U Vatikan bi se trebao vratiti oko 14 sati po mjesnom vremenu.

U talijanskom mjestu San Giovanni Rotondo danas je bio dan velikoga iščekivanja. To je treći posjet jednoga pape tom mjestu. Sveti Ivan Pavao II. ga je posjetio 1987., a Benedikt XVI. 2009., kada je, među ostalim, inaugurirao novu crkvu Svetoga Pija, na trgu na kojemu će se slaviti misa.

Redovita hodočasnička linija iz Rima za Pietrelcinu, San Giovanni te Assiz.

Očekuje se između 40 i 50 000 ljudi uz oko 300 bolesnih koje će dopratiti Talijanski nacionalni savez za prijevoz bolesnika u Lourdes i međunarodna svetišta UNITALSI.

KT