Papa Franjo bi mogao pohoditi Bangladeš i Mianmar u studenome?


Prema natpisima na portalu cruxnow.com Sveti Otac bi mogao umjesto Indije krajem godine pohoditi Bangladeš i Mianmar, dvije zemlje u kojima su katolici u manjini. Cruxovi izvori su potvrdili da je put planiran za drugi dio studenoga...

Promjene u planu Papinih apostolskih putovanja prvo je najavila Argentinska tiskovna agencija Telam, a Crux je potvrdio te natpise iz anonimnih izvora u Vatikanu.

Kardinal Patrick D’Rozario iz Bangladeša rekao je Cruxu da će odbor za Papina putovanja boraviti u toj zemlji krajem kolovoza što je neslužbena potvrda kako će Rimski biskup pohoditi tu većinski muslimansku zemlju.

U lipnju je kardinal  Mumbaija Oswald Gracias rekao novinarima da bi se Papin pohod Indiji mogao odgoditi jer pripreme traju više nego uobičajeno. Budući da je premijer te zemlje Narendra Modi hinduistički nacionalista i dokazani neprijatelj kršćanske manjine ništa ne iznenađuje.  

Papin pastoralni kalendar pokazuje da je otkazana opća audijencija 29. studenoga, a kada se tomu pridoda vremenska razlika s Bangladešom i Mianmarom te 12-satni let za Dhaku vjerojatno će to biti nadnevak pohoda tim azijskim zemljama.

Obje azijske zemlje imaju katoličku manjinu ali su pod budnim okom Petrova nasljednika budući da je proglasio dva kardinala u tim zemljama: Charlesa Boa u Mianmaru te D’Rozarija u bangladešu.

Dok Bangladeš ima muslimansku, Mianmar ima budističku većinu.

Sv. Ivan Pavao II. je pohodio bangladeš 1986. dok bi apostolski put u Mianmar mogao biti prvi papski posjet toj azijskoj zemlji.

KT