Papa Franjo omiljen među američkim katolicima


Nakon pet godina papinske službe papa Franjo i dalje je vrlo omiljen među američkim katolicima i stanovnicima SAD-a, pokazalo je istraživanje Istraživačkoga centra Pew.

Foto: Laudato.hr

Foto: Laudato.hr

U korist pape Franje izrazilo se 84% ispitanih, a 9 od 10 njih istaknulo je za Papu da je ''suosjećajan" i ''skroman". Nešto manje njih u odnosu na prvu obljetnicu mandata, sada 60% ispitanika, smatra da je papa Franjo ''značajnije promijenio Crkvu". 45% sudionika ankete smatra da se Papa prema važnim temama u Crkvi odnosi ''izvrsno" ili ''dobro", što je za 10% manje nego u prethodnome istraživanju.

Među ukupnim stanovništvom SAD-a papa Franjo je s 60% onih koji o njemu misle pozitivno, omiljeniji nego američki predsjednik Donald Trump. Prema istraživanju Pew Centra koje prenosi Kathpress, među katolicima 89% demokratskih glasača te 79% republikanskih Papu ocjenjuje pozitivno.

Također je papa Franjo među stanovnicima SAD-a omiljeniji od pape Benedikta XVI., ali manje omiljen od sv. pape Ivana Pavla II. Istraživanje je pokazalo da je porastao za 15% i broj onih koji smatraju da je Papa ''previše liberalan" i da je ''naivan".

KT