Vatikan

Papa Franjo prije pet godina posjetio Lampedusu


Otok Lampedusu – mjesto koje simbolizira patnje i smrt mnogih migranata u Sredozemnom moru, ali i mjesto njihova prihvata papa Franjo posjetio je 8. srpnja 2013.

Na današnji dan prije pet godina, 8. srpnja 2013., papa Franjo posjetio je talijanski otok Lampedusu, mjesto koje simbolizira patnje i smrt mnogih migranata u Sredozemnom moru ali i mjesto njihova prihvata, prenosi Vatican News.

Na tom svom prvom putovanju izvan Vatikana Sveti Otac je osudio „globalizaciju ravnodušnosti“, zbog koje su ljudi postali neosjetljivi za bolni vapaj bližnji, kako je Papa istaknuo u apostolskoj pobudnici Evangelii gaudiuum.

S mjesta u koje masovno dolaze migranti, izlažući se pogibeljnom putovanju trošnim i prenakrcanim brodovima i gumenim čamcima, Papa je pozvao na solidarnost, vrijednost koja danas u Italiji i Europi kao da je u krizi. Potaknuo je na prihvat migranata ukazavši na primjer koji u tome pružaju žitelji Lampeduse, zahvaljujući kojima je otok postao mjestom na kojem migranti nalaze luku spasa i humanosti.

Ta gesta pažnje i potpore papa Bergogila ovih se dana na Lampedusi obilježava raznim inicijativama, a večeras, na samu obljetnicu Papina pohoda, održat će se zahvalno misno slavlje na kojem će biti prisutan i nadbiskup Agrigenta, kard. Francesco Montenegro.

KT