Vatikan

Papa Franjo priznao mučeništvo biskupa i redovnika ubijenih u Alžiru


U petak, 26. siječnja, Vatikan je službeno objavio da je papa Franjo priznao mučeništvo 19 Bogu posvećenih osoba ubijenih u Alžiru 1990-ih.

Među Alžirskim mučenicima su mons. Pierre Claverie, tadašnji biskup Orana, sedam trapista iz samostana u Tibhirinu te redovnice i redovnici koji su djelovali u Alžiru.
S postulatorom njihove kauze, o. Thomasom Georgeonom
nedavno smo radili intervju, koji možete pročitati ovdje i podrobnije se upoznati sa životom i djelom novih mučenika Katoličke Crkve.

Podsjetimo, 19 alžirskih mučenika ubijeno je u razdoblju od 1994. do 1996. Svi su bili redovnici i redovnice među kojima je i mons. Pierre Claverie, biskup Orana. Među njima su bili i oni koji su radili s mladim Alžircima i djevojkama te redovnici iz Tibhirina, koji su predstavljali nazočnost katoličke molitve sred muslimanskog naroda s kojima su živjeli i svakodnevno se susretali. Neke točke zajedničke su ovim mučenicima koji su živjeli u različitim gradovima države: istinska ljubav prema zemlji i prema Alžircima – nadasve prema siromašnima; poštovanje prema vjeri muslimana – neki od 19 mučenika studirali su o islamu te su svi bili izloženi stvarnosti islama kroz kontakte, odnose...; prianjanje uz ono što je bila alžirska Crkva nakon neovisnosti, koja je bila pravo obraćenje – svi su sebe stavili u službu države, živeći značajno materijalno i nutarnje siromaštvo; jak osjećaj pripadnosti alžirskoj Crkvi; izbor ostanka u kušnji, doživljavajući duhovno produbljenje; unaprijed dano oproštenje onima koji bi ih mogli ubiti; životi koji imaju proročku dimenziju u smislu da su danas svjetlo za dijalog između kršćana i muslimana.

KT