Papa Franjo slavio misu za migrante


Uz 6. obljetnicu posjeta otoku Lampedusa, papa Franjo slavio je 8. srpnja u Bazilici Sv. Petra svetu misu za migrante.

FOTO: Vatican media

FOTO: Vatican media

Na misi je, kako javlja VaticanNews, sudjelovalo više od 250 ljudi, među kojima su bili izbjeglice, migranti i oni koji su se posvetili spašavanju njihovih života. Udio u ovoj euharistiji mogli su imati samo oni koje je pozvala Sekcija za migrante i izbjeglice Dikasterija za promoviranje cjelovitoga ljudskog razvoja, kojima je Papa povjerio organiziranje događaja.

 

U svojoj homiliji Sveti Otac se usredotočio na prvo misno čitanje iz Knjige postanka koja opisuje Jakovljev san: ljestve na kojima je video anđele kako uzlaze i silaze. Rekao je kako one predstavljaju „vezu između ljudskoga i božanskoga“. „To je alegorija božanskoga djelovanja koje prethodi svim ljudskim aktivnostima... protuteza Kuli babilonskoj koju su ljudi izgradili svojim vlastitim snagama“, napomenuo je Papa te istaknuo povjerenje koje je praotac Jakov, moleći zaštitu, stavio u Boga „na teškom putovanju koje je imao poduzeti“.

Osvrćući se na riječi Psalma 25 “U tebe se uzdam, Bože moj”, ukazao je da je Gospodin utočište onima “koji ga zazivaju u vrijeme nevolja”, poglavito kada shvate da je “sigurnost svijeta bezvrijedna, te jedino Bog preostaje”.

U Evanđelju po Mateju, nastavio je papa Franjo, Isus nudi "oslobođenje od bolesti i smrti" te otkriva "potrebu za povlaštenim pravom onih najmanjih", siromašnih.

"Na ovu 6. obljetnicu posjeta Lampedusi, moje misli idu ‘najmanjima’ koji dnevno vapiju Gospodinu, tražeći da budu oslobođeni od zla koje im nanosi bol”, rekao je Papa pa iznio konkretan primjer što je mislio pod tim „najmanji“: oni koji su "ostavljeni i prevareni da umru u pustinji"; oni koji su "mučeni, iskorišteni i povrijeđeni u logorima"; ili su se "suočili s valovima nemilosrdnoga mora"; oni koji su "ostavljeni u prihvatnim kampovima predugo da bi ih se nazvalo privremenim".

"Ovdje nije riječ samo o migrantima. Migranti su prije svega ljudske osobe i oni su simbol onih koje je današnje globalizirano društvo odbacilo", naglasio je papa Bergoglio i vraćajući se na sliku Jakovljevih ljestava kazao da je "veza između zemlje i neba zajamčena te dostupna svima. Ipak penjanje ljestvama zahtijeva posvećenost, trud i milost. Najslabijima i najranjivijima moramo se pomoći."

Zaključio je govoreći kako bi želio misliti o svim ljudima kao o "tim anđelima koji se uzdižu i spuštaju, uzimajući pod svoja krila ona 'najmanje', koji bi inače ostali iza i iskusili samo žrvanj siromaštva na zemlji, bez uvida u ovom životu bilo čega od nebeskog sjaja".

Inače, papa Franjo je bio tek četiri mjeseca na Petrovoj stolici kada je iznenadno posjetio otok Lampedusu. Bio je to njegov prvi pastoralni pohod izvan Rima i to baš malom otoku otok na pola puta između Sicilije i obale Sjeverne Afrike, koji postao je jedna od mnogih europskih točaka ulaska za migrante i izbjeglice koji nastoje prijeći Mediteran.

Tom prigodom Papa je na svetoj misi tada govorio o "globalizaciji indiferentnosti", rezultat čega je, kako se izrazio, društvo koje je "zaboravilo plakati".

Od tada Sveti se Otac svake godine posebnom misom za migrante prisjeća toga pohoda.

KT