Vatikan

Papa Franjo susreo ruskog pravoslavnog metropolita Hilariona


Sveti Otac i pravoslavni metropolit Volokolamska Hilarion Alfeyev susreli su se, 22. prosinca, prije Papine opće audijencije.

U bratskome razgovoru raspravili su o pitanjima zajedničkoga interesa za koje su obje Crkve predane traženju konkretnih ljudskih i duhovnih odgovora, objavio je Vatican News.

Sveti Otac je zahvalio metropolitu Hilarionu na čestitci za 85. rođendan koju je uputio u ime patrijarha Kirila. Papa Franjo je sa svoje strane izrazio naklonost i bliskost Ruskoj Pravoslavnoj Crkvi i njezinu patrijarhu, koji je nedavno proslavio 75. rođendan te se sa zahvalnošću prisjetio bratskog razgovora koji su imali u Havani 2016.

Nakon susreta razmijenili su darove: metropolit Hilarion Papi je darovao ikonu Gospe od znaka, a Sveti Otac je darovao mozaik s prikazom Bogorodice Synkatabasis Božja, uz svezak papinskih dokumenata, kopije njegove poruke za Svjetski dan mira 2022. i Dokument o ljudskom bratstvu potpisan u Abu Dhabiju.

Spomenimo kako se poglavar Katoličke Crkve susreo s metropolitom Hilarionom nekoliko puta tijekom njegova pontifikata, počevši od 20. ožujka 2013., dan nakon njegova ustoličenja. Posljednji su susret imali u listopadu ove godine, u povodu 35. međunarodnog susreta za mir koji je u Rimu organizirala Zajednica Svetog Egidija na temu Narodi braća, buduća zemlja. Religije i kulture u dijalogu na kojem je prisustvovao pravoslavni metropolit.

N.Ž.,KT