Rim

Papa Franjo uputio pismo patrijarhu Bartolomeju


U povodu 30. godišnjice izbora za ekumenskoga carigradskog patrijarha Bartolomeja Rimski biskup je uputio pismo «dragom bratu».

«Ad multos annos! Na mnogo ljeta!», napisao je papa Franjo u pismu na engleskom jeziku, upućenom carigradskom patrijarhu Bartolomeju, koji je prije 30 godina preuzeo vodstvo Ekumenskoga carigradskog patrijarhata. Papa ga u pismu naziva "dragim bratom", kao više puta u gotovo devet godina papinstva, tijekom kojih je s njim uspostavio sve dublji odnos, usmjeren također na zbližavanje katedrā Sv. Petra i Andrije, te na jačanje suradnje u suočavanju s izazovima suvremenoga svijeta.

Papa u pismu zaziva od Boga za patrijarha zdravlje, duhovnu radost i obilnu milost, da u svakom vidiku podupire njegovu važnu službu. Osim toga, Sveti Otac izražava zahvalnost za duboku osobnu vezu uspostavljenu s patrijarhom od – kako je napisao – vremena inauguracije moje papinske službe, kada ste me počastili svojom prisutnošću u Rimu, i mise na početku papinstva, 19. ožujka 2013.

Ta je veza s vremenom postala bratsko prijateljstvo jačano i povećavano u brojnim susretima. I to ne samo u Rimu, primjećuje Papa, nego i tijekom međunarodnih putovanja u Tursku, Jeruzalem, Asiz, Kairo, te na Lezbosu, zajedno s atenskim nadbiskupom Ieronymosom, među migrantima u kampu Moria, potom i u Bariju, te nedavno u Budimpešti na Međunarodnom euharistijskom kongresu.

Spomenuvši se i nedavnih susreta u Rimu Papa je ponovno izrazio zahvalnost za prisutnost carigradskoga patrijarha, koja očituje shvaćanje zajedničke pastoralne odgovornosti pred hitnim izazovima s kojima se cijela ljudska obitelj danas mora suočiti. Papa Franjo je pritom izrazio posebnu zahvalnost za zauzimanje patrijarha Bartolomeja u očuvanju svega stvorenoga i njegovo razmišljanje o toj temi, iz kojega je mnogo naučio te i dalje mnogo uči.

«Izbijanjem pandemije i ozbiljnih zdravstvenih, društvenih i gospodarskih posljedica, Vaše svjedočanstvo i pouka o potrebi duhovnoga obraćenja dobili su trajnu važnost», napisao je Papa te izrazio iskrenu zahvalnost patrijarhu i zato što neprestano upozorava na put dijaloga, u ljubavi i istini, kao jedinom mogućem putu za pomirenje među onima koji vjeruju u Krista, te za ponovno uspostavljanje punoga zajedništva.

Dug je to put koji papa Franjo stalno zaziva već godinama i «koji će uz Božju pomoć zacijelo nastaviti». «I nastavit će ga zajedno, jer blizina i solidarnost među našim Crkvama prijeko su potreban prinos općem bratstvu i društvenoj pravednosti, koji su čovječanstvu tako hitno potrebni», napisao je Papa u pismu patrijarhu Bartolomeju, izvijestila je hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Ž.I., KT