Vatikan

Papa Franjo uputio poruku osobama s invaliditetom


Povodom Svjetskog dan osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, papa Franjo je, 25. studenoga, uputio poruku pod naslovom „Vi ste moji prijatelji” (Iv 15,14).

Papa Franjo je u poruci istaknuo kako se želi direktno obratiti svakome tko ima bilo koji oblik invaliditeta, kako bi im poručio da ih Crkva voli i treba za ispunjenje njezinog poslanja u službi Evanđelja. Podijelio ju je u četiri dijela: Isus je vaš prijatelj; Crkva je vaš dom; U teškim vremenima te Evanđelje je za svakoga, a objavljena je na službenoj stranici Tiskovnog ureda Svete Stolice.

Isus, naš prijatelj
"Isus je na posljednjoj večeri apostolima rekao kako je naš prijatelj", napisao je Papa. „Njegove riječi govore i nama te rasvjetljuju otajstvo bliskog odnosa s njim kao pripadnicima njegove Crkve. Mi kršćani primili smo dar: pristup Isusovom srcu i prijateljstvo s njim. Povlastica je to i blagoslov, to postaje naš poziv: pozvani smo biti Isusovi prijatelji“, naglasio je Sveti Otac u poruci.

"Prijateljstvo s Isusom velika je utjeha. Može svakoga od nas pretvoriti u zahvalnoga i radosnog učenika, sposobnog pokazati kako naše krhkosti nisu prepreka za življenje i svjedočenje evanđelja. Osobno prijateljstvo puno povjerenja s Isusom može biti duhovni ključ za prihvaćanje ograničenja koje svatko od nas ima te da budemo u miru s njima", napisao je Papa.

Crkva je vaš dom
Naglasio je kako je svatko krštenjem postao punopravni član crkvene zajednice. "Crkva je uistinu vaš dom! Svi smo mi Crkva, jer je Isus odlučio biti naš prijatelj. Sinodski hod u kojem se nalazimo prilika je da naučimo kako Crkva nije zajednica ljudi koji su savršeni, već zajednica učenika na putu koji slijede Gospodina jer znaju da su grešnici i trebaju njegov oprost. Svatko od nas ima ulogu, nitko nije 'višak'“, dodao je Papa, te podsjetio vjernike da su i oni pozvani dati svoj doprinos na sinodskom putu.

Sveti Otac se osvrnuo i na tešku stvarnost mnogih osoba s invaliditetom, primjećujući kako je i dalje vrlo zastupljena diskriminacija na raznim društvenim razinama. Konkretno, stalna tendencija da se na invaliditet gleda kao na vrstu bolesti, što je rezultat interakcije društvenih prepreka i osobnih ograničenja svakoga, što doprinosi odvajanju i stigmatizaciji.

„Što se tiče života Crkve, najgori je oblik diskriminacije nedostatak duhovne skrbi. To se ponekad izražavalo negiranjem pristupa sakramentima. Crkveno učenje vrlo je jasno oko toga pitanja. Nedavno je u Direktoriju za katehezu izričito navedeno kako nitko ne može uskratiti pristup sakramentima osobama s invaliditetom“, naglasio je Papa.

"Kada smo suočeni s takvom diskriminacijom, upravo je naše prijateljstvo s Isusom - koje je svatko od nas primio kao nezasluženi dar - to što nas otkupljuje i pomaže nam gledati razlike kao bogatstvo. Jer nas Isus nije zvao slugama, muškarcima i ženama s manje dostojanstva, već prijateljima, povjerenicima vrijednim spoznaje svega što je primio od Oca (usp. Iv 15,15)", posvijestio je poglavar Katoličke Crkve.

U teškim vremenima
Podsjetio je kako Isusovo prijateljstvo štiti u teškim vremenima. "Svjestan sam kako pandemija bolesti COVID-19 i dalje ima ozbiljne posljedice u vašim životima", napisao je Sveti Otac, navodeći primjere mnogih studenata s invaliditetom koji se suočavaju s teškoćama u pristupu pomoći za učenje na daljinu, dugotrajnog prekida usluga skrbi u mnogim zemljama kao i bol odvojenosti od voljenih osoba za one koji su smješteni u pomoćnim objektima. "Znajte da su vam Papa i Crkva napose blizu", istaknuo je.

Evanđelje je za svakoga
U posljednjem dijelu papa Bergoglio posvijestio je kako poziv svakoga proizlazi iz prijateljstva s Gospodinom. "On nas je izabrao da donosimo mnogo roda, rod koji će ostati (usp. Iv 15,16). Poput pravoga trsa, želi da svaka grana, povezana s njim, donosi roda. Evanđelje je i za tebe! To je poruka upućena svakome, riječ je utjehe koja istovremeno potiče na obraćenje", napisao je Papa, napominjući kako evanđelja svjedoče da kada god bi se osobe s invaliditetom susrele s Isusom, njihovi bi se životi dubinski promijenili te bi postali njegovim svjedocima.

Posebno je pozvao osobe s invaliditetom na molitvu. "Gospodin pozorno sluša molitve onih koji imaju u njega povjerenje. Molitva je poslanje, poslanje dostupno svakome, a volio bih to poslanje na poseban način povjeriti vama. Ne postoji osoba tako krhka koja ne bi mogla moliti, slaviti Gospodina i pridati slavu njegovom Svetom Imenu i zagovarati spasenje svijeta. U znaku Svemogućega, otkrivamo kako smo svi jednaki.
Draga braćo i sestre, danas su vaše molitve potrebnije više nego ikada. Vrijeme pandemije nam je jasno pokazalo kako smo svi krhki i ranjivi. Otkrili smo kako se nalazimo u istoj lađi, krhki i izgubljeni, ali istovremeno važni i potrebni; svi smo pozvani zajedno veslati. Prvotno ćemo to učiniti molitvom, to je nešto što svi možemo učiniti", poručio je papa Franjo na kraju poruke.

N.Ž., KT