Vatikan

Papa i nadbiskup Canterburya će zajedno posjetiti Južni Sudan?


U poslijepodnevnim satima, 13. studenoga u Vatikanu su se susreli papa Franjo i nadbiskup Canterburya Justin Welby, duhovni vođa Anglikanske zajednice. Središnja tema razgovora bila je teška situacija kršćana u svijetu.

Tijekom međusobne razmjene mišljenje dvojica duhovnih vođa izrazili su mogućnost zajedničkog posjeta Južnom Sudanu. To je njihova želja koja bi se trebala ostvariti sljedeće godine ukoliko to omogući politička situacija. Podsjećanja radi posljednih dana među zaraćenim stranama potpisan je sporazum o uspostavljanju prijelazne vlade nacionalnog jedinstva u narednih 100 dana. Izražavajući svoju blizinu narodu ove afričke države, Sveti Otac je u prošlonedjeljnom nagovoru uz molitvu Angelusa najavio svoj pastoralni pohod Južnom Sudanu, a sada se toj inicijativi pridružio i nadbiskup Welby.

Zanimljivo je kako je prošlo točno 80 mjeseci otkako je kardinal Bergoglio izabran za Petrovog nasljednika, 13. ožujka 2013., a osam dana poslije toga bila je svečanost ustoličenja Welbyja kao nadbiskupa Canterburyja. Prvi susret između njih dvojice dogodio se 14. lipnja 2013., kada je duhovni vođa Anglikanske zajednice imao privatni razgovor s papom Franjom u knjižnici Svetoga Oca. Nakon toga susreli su se još dva puta u 2016. te još jednom u travnju ove godine.

Vrijedi podsjetiti kako su u travnju 2019. u Vatikanu održane duhovne vježbe za predstavnike najviših crkvenih i civilnih vlasti Južnog Sudana koje je pozvao Papa na nagovor nadbiskupa Welbya. Mnogima je u sjećanju ostala gesta Svetoga Oca kada se sagnuo i južnosudanskim zvaničnicima poljubio noge kako bi ih zamolio da zaustave sukobe.

KT