Vatikan

Papa izrazio sućut u povodu nesreće u rudniku u Liberiji


Papa Franjo izrazio je sućut u povodu nesreće u rudniku u Liberiji. U brzojavu, koji je potpisao kardinal Pietro Parolin, Sveti Otac izražava solidarnost svima koje je pogodila ta tragedija.

U brzojavu upućenom predsjedniku Liberijske biskupske konferencije biskupu Anthonyju Fallahu Borwahu stoji kako je Papa duboko ožalošćen zbog ranjavanja i gubitka ljudskih života koje je prouzročio odron u rudniku u mjestu Gbonipea, na sjeveroistoku Liberije, javlja Vaticannews.

Poglavar Katoličke Crkve izrazio je iskrenu solidarnost svima koje je pogodila ta tragedija, moleći za one koji žaluju zbog gubitka svojih dragih, kao i za sve koji su uključeni u akcije spašavanja, te zazvao Božje blagoslove snage i ozdravljenja.

Još je 45 osoba zarobljeno u rudniku zlata čiji je ulaz 10. veljače zatrpalo blato. Liberijske su vlasti izjavile da spasitelji kopaju golim rukama pokušavajući ih izvući, uz pomoć također djelatnika Crvenoga križa. Najmanje je sedam osoba poginulo, a 10-ak ih je ranjeno.

U ponedjeljak je bio dan žalosti, koji je odredio liberijski predsjednik George Weah koji je pozvao također Ujedinjene narode, Ekonomsku zajednicu državā Zapadne Afrike (ECOWAS), Europsku uniju, Sjedinjene Američke Države, Kinu i druge prijateljske zemlje koje imaju iskustva u takvim nesrećama, da se pridruže spašavanju.

U međuvremenu su se na područje Gbonipee postrojili pripadnici vojske i policije, ali su naišli na otpor lokalnih ilegalnih rudara, te uhitili njih 65 zbog sprečavanja pristupa vojnim i policijskim snagama.

KT