Rim

Papa izrazio žaljenje zbog terorističkog napada


Nakon strašnog terorističkog napada na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu papa Franjo uputio je telegram sućuti u kojemu izražava svoju bol zbog toga zločina u kojemu je ubijeno najmanje 49 osoba.

U kratkoj poruci Sveti Otac je poručio kako je duboko tužan zbog saznanja o ranama i gubitku ljudskih života uzrokovanih besmislenim nasilnim djelima u dvije džamije u Christchurchu te izražava svoju blizinu svim Novozelanđanima, osobito muslimanskoj zajednici u toj zemlji.

„Imajući na umu napore osoblja sigurnosti i hitne pomoći u ovoj teškoj situaciji, Njegova Svetost moli za ozdravljenje ozlijeđenih, utjehu onih koji tuguju zbog gubitka svojih najmilijih i za sve pogođene ovom tragedijom te povjerava sve one koji su poginuli milosrđu svemogućega Boga“, stoji između ostaloga u telegramu kojega je potpisao državni tajnik Svete Stolice Pietro kard. Parolin.

Podsjećanja radi izvjesni Brenton Tarrant (28) u jutrošnjem (15. ožujka) krvavom pohodu na dvije džamije ubio je najmanje 49 osoba, a više desetina ranio. Sve je to snimao i prenosio uživo koristeći društvene mreže. Policija je njega i još tri osobe ubrzo uhitila. Za sada se zna da je riječ o ekstremisti koji je sam sebe nazvao „jednim normalnim bijelim čovjekom“ koji želi „ubiti strane okupatore“.

KT