Papa: Ljepota je sporta ići u korak s onima koji imaju drugačiji ritam


U srijedu 20. svibnja nakon opće audijencije papa Franjo se susreo s malom skupinom sportaša koji su trebali sudjelovati na međunarodnom atletskom susretu "Trčimo zajedno - Simul Currebant", a koji je odgođen zbog pandemije „koronavirusa“.

Nakon opće audijencije papa Franjo se susreo s malom skupinom sportaša među kojima su bili 11-godišnja djevojčica u kolicima koja boluje od neurodegerativne bolesti; atletičar s intelektualnim teškoćama, žrtva nasilja u školi; migrant iz Gane koji se iskrcao na Siciliju nakon što je preživio zatvor u Libiji; žena koja izdržava kaznu u rimskom zatvoru Rebibbia i djevojka s majkom koja nije Talijanka, a natječe se za talijansku reprezentaciju u atletici.

Ti sportaši, koje je pratio kard. Gianfranco Ravasi, trebali su sudjelovati u četvrtak 21. svibnja na međunarodnom atletskom susretu Trčimo zajedno – Simul Currebant koji je odgođen zbog pandemije koronavirusa. Cilj je toga susreta, koji organizira Vatikanska atletika u suradnji s drugim talijanskim sportskim skupinama, poslati poruku mira i solidarnosti, slaveći kroz sport temeljne vrijednosti kao što su susret, međusobno dijeljenje, uključivost i dijalog.

„Svaki dan ljudi daruju drugima čak i svoj život, poput majki i očeva, a vi drugima dajete ljepotu sporta. U onom 'više' koje se daruje drugima, nalazi se bit sporta; neodvajanje od drugih koji nas okružuju, iskazujući poštovanje čekanjem drugoga, učeći, u skladu s evanđeoskim naukom, ići u korak s onima koji imaju drugačiji ritam ili ih barem cijeniti i uključiti u naš korak“, rekao je Sveti Otac.

Papa Franjo objasnio je da bi taj susret bio prilika da paraolimpijski atletičari, atletičari s mentalnim poteškoćama, izbjeglice, migranti i zatvorenici koji bi bili i suci na utrci, svi zajedno s jednakim dostojanstvom, mogu trčati s olimpijskim prvacima. Bilo bi to konkretno svjedočanstvo što bi sport morao biti, most koji ujedinjuje žene i muškarce raznih religija i kultura, promičući uključivost, prijateljstvo, solidarnost, odgoj i obrazovanje, kratko rečeno most mira.

„Dakle, ako se neće moći trčati nogama, moći će se srcem“, rekao je papa Franjo, stavivši na raspolaganje neke sportske predmete u dobrotvorne svrhe. Cjelokupni prihod od prodaje bit će doniran zdravstvenom osoblju jedne talijanske bolnice i jedne zaklade koje se bore osobito protiv pandemije koronavirusa. Na kraju je Papa istaknuo osjetljivost prema stvarnim potrebama ljudi, osobito prema obiteljima koje pomaže dječji dispanzer Sveta Marta koji u Vatikanu djeluje gotovo 100 godina. „Istinske vrijednosti sporta osobito su važne kako bismo se suočili s ovim vremenom pandemije i pogotovo ponovnim pokretanjem aktivnosti. Zajedno moramo trčati životnu trku“, zaključio je papa Franjo, prenosi vaticannews.va.

T.M.I., KT