Papa malim školarcima: Pamtite svoje učitelje


Papa Franjo se u Vatikanu 9. lipnja susreo s više od 500 mališana, učenika osnovnih škola iz nekoliko talijanskih gradova, u okviru inicijative "Dječji vlak" Papinskoga vijeća za kulturu.

«Nemojte nikada zaboraviti svoje prve učitelje, nemojte zaboraviti školu. Oni su korijeni vaše kulture. I ne smijete biti iskorijenjeni, jer ako imamo korijene, oni nam pomažu da cvatemo i damo plodove»,  istaknuo je papa Franjo susrevši se u atriju Dvorane Pavla VI. u Vatikanu s djecom.

Susret je održan u okviru inicijative nazvane Dječji vlak koju, u suradnji s talijanskom Državnom željeznicom, potiče «Predvorje narodā», odnosno struktura Papinskoga vijeća za kulturu, koja promiče dijalog s nevjernicima. Inicijativa se ove godine održava šesti put, i to o temi Mali putnici, veliki arhitekti. Grad prijatelj, odnosno kako djeca zamišljaju preuređenje četvrti u kojoj žive. U toj su prigodi u Vatikan došli učenici osnovnih škola s periferija nekoliko talijanskih gradova, među kojima ih je bilo iz Milana, Padove i Rima.

U radosnom razgovoru s papom Franjom, jedna je djevojčica upitala Svetoga Oca sjeća li se svojih učiteljica.

Moja se učiteljica zvala Stella; imao sam ju prve i treće školske godine. Druge i četvrte sam imao jednu drugu – rekao je Papa. Bila je izvrsna, učila nas je čitati i pisati. I poslije, kada sam izišao iz škole, uvijek sam je se sjećao, jer vrlo je važno pamtiti prvu učiteljicu ili prvoga učitelja, jer ti to pomaže da u životu budeš prvi. I kao mladić, i već kao svećenik zvao sam ju na telefon. A poslije, kao biskup sam joj pomagao u njezinoj bolesti. Preminula je s 94 godine. Uvijek sam ju pratio i spomen na nju neću nikada zaboraviti», rekao je Rimski biskup

Nakon nekoliko pitanja djece među kojima je osim katolikā bilo i muslimanā, budistā i pravoslavnih, o tomu kakva je bila njegova škola, koje su mu igre bile najdraže, Sveti je Otac zahvalio za njihova pitanja i darove koje su sami napravili.

«Divne su to stvari, jer niste ih išli kupiti kako biste ih donijeli, nego ste ih sami napravili! To je vrlo važno jer ste to učinili s razumom, rukama, ali i sa srcem. A kada se nešto napravi s te tri stvari – s razumom, srcem i rukama, to je onda duboka i ljudska stvar», ustvrdio je Papa.

Kako piše ika.hr na kraju se ponovno vratio na prvo pitanje, o učiteljicama, koje ga se posebno dojmilo. «Nemojte nikada zaboraviti prve učitelje, nemojte nikada zaboraviti školu. Jer, oni su korijeni vaše kulture. Što znači biti iskorijenjen? To znači biti bez korijena. Ne smijem biti iskorijenjen, odnosno bez korijena. Zbog toga nam sjećanje na školu i na učiteljice uvijek pomaže u životu održati korijene kako bismo cvjetali i dali plodove», rekao je na kraju Sveti Otac.

KT