Maroko

Papa: Migrante treba promatrati kao osobe, a ne kao brojke


Tijekom prvog dana svojeg pohoda Maroku papa Franjo obratio se u Rabatu narodu, vlastima, predstavnicima društva i diplomatskom koru.

Foto: ANSA / Vaticannews

Foto: ANSA / Vaticannews

„Ozbiljna migracijska kriza s kojom se danas suočavamo je hitan poziv svima da traže konkretne načine za iskorjenjivanje uzroka koji prisiljavaju mnoge ljude da napuste svoju zemlju, svoju obitelj i često se nalaze marginalizirani, odbačeni“, rekao je papa Franjo predstavnicima vlasti prvog dana svoga apostolskog pohoda Maroku.

Nakon tema dijaloga i brige za okoliš, u završnom dijelu svog prvog govora u Maroku, Papa je spomenuo drugu temu koja mu je vrlo draga i vrlo aktualna. Podsjetio je kako je upravo u Maroku u prosincu prošle godine održana Međuvladina konferencija o usvajanju Globalnog sporazuma za sigurnu, urednu i redovnu migraciju na kojoj je usvojen dokument koji, kako je rekao Sveti Otac, ima cilj biti referentna točka za cijelu međunarodnu zajednicu.

„Istina je da još mnogo toga treba učiniti, osobito zato što je potrebno prijeći s obveza preuzetih tim dokumentom, bar na moralnoj razini, na konkretne akcije, a posebno na promjenu raspoloženja prema migrantima, te će ih se promatrati kao osobe a ne kao brojke i priznavati im se prava i dostojanstvo u stvarnosti i političkim odlukama. Znate koliko mi je stalo do često strašne sudbine tih ljudi koji, uglavnom, ne bi napustili svoje zemlje da nisu bili prisiljeni“, ponovio je Papa.

„Nadam se da će Maroko, koji je uz veliku raspoloživost i izuzetnu gostoljubivost bio domaćinom Konferencije, u međunarodnoj zajednici i dalje htjeti biti primjer čovjekoljubivosti za migrante i izbjeglice, kako bi bili prihvaćeni i zaštićeni, ovdje i drugdje, da se unaprijedi njihovu situaciju i budu integrirani u društva… Kada uvjeti to dopuštaju, moći će se odlučiti za siguran odlazak kući, poštujući njihovo dostojanstvo i njihova prava”, istaknuo je papa Franjo.

Prema njegovim riječima, radi se o fenomenu koji nikada neće riješiti građenjem zidova, širenjem straha od drugih ili uskraćivanjem pomoći onima koji opravdano teže boljem životu za sebe i svoje obitelji. „Također znamo da je učvršćivanje istinskog mira povezano s traženjem socijalne pravde koja je ključna za ispravljanje ekonomskih neravnoteža i suzbijanje političkih nereda koji su uvijek bili glavni čimbenici napetosti i prijetnje cijelom čovječanstvu“, naveo je Sveti Otac.

KT / IKA