Košice

Papa mladim Slovacima: Budite neustrašivi u sanjanju


Trećeg dana pastoralnog pohoda Slovačkoj, 14. rujna, papa Franjo se susreo s mladima iz Slovačke na stadionu Lokomotiva u Košicama.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Papa je susret započeo odgovarajući na pitanja koja su mu postavili neki od nazočnih mladih. Odgovarajući na pitanje Petra i Zuzke o ljubavi između dvoje ljudi, Papa je primijetio da je „kao i sve velike stvari u životu, ljubav veličanstvena, ali nije jednostavna“. „Ona je naš najveći san, iako ga nije lako objasniti. Ispravan je pristup gledati na ljubav 'novim očima', očima koje nisu zaokupljene izgledom i koje ne banaliziraju ljubav. Ljubav nije samo emocija ili osjećaj… ljubav je vjernost, dar i odgovornost“, rekao je Papa i dodao: „Nismo ovdje samo da bismo preživljavali, već da bismo učinili nešto od svoga života. Budite heroji neustrašivi u sanjanju. Molim vas, nemojte dopustiti da vam život prođe.“

„Da bi vaša ljubav bila plodna, nemojte zaboraviti svoje korijene. Danas postoji opasnost od odrastanja bez korijena jer smatramo da uvijek moramo biti u pokretu, učiniti sve u žurbi. Umjesto toga uvijek moramo biti otvoreni jedni prema drugima. Danas postoji toliko razornih sila, toliko ljudi koji su spremni okriviti sve i svakoga, širitelja negativnosti, profesionalnih žalitelja. Ne obraćajte pažnju na njih jer pesimizam i prigovaranje nije kršćansko“, upozorio je poglavar Katoliče Crkve..

Zatim je, odgovarajući na Petrino pitanje o tome kako mladi mogu svladati prepreke na putu do Božjega milosrđa, rekao da je i to „pitanje toga kako mi vidimo stvari i gledamo li ono što je doista važno“. „Kada bih vas sve pitao o čemu razmišljate kada odlazite na ispovijed sasvim sam siguran da bi vaš odgovor bio – o našim grijesima. No, grijesi zapravo nisu središte ispovijedi. Naš Otac, onaj koji sve oprašta, je u središtu. Ne odlazimo na ispovijed da bismo bili kažnjeni i poniženi, već odlazimo kao djeca koja trče prema Očevom zagrljaju punom ljubavi“, rekao je Papa i dao savjet mladima: „Nakon svake ispovijedi sjedite mirno nekoliko trenutaka kako biste se sjetili oproštenja koje ste primili“.

Na kraju se Papa obratio Petru i Lenki koji su upitali kako mlade potaknuti da se ne boje prigrliti križ. „Zagrljaj nam pomaže da prevladamo strah. Kad god nas netko zagrli, ponovno stječemo povjerenje u sebe i u život. Stoga dopustimo da nas Isus zagrli. Kada zagrlimo križ s Isusom, to nam donosi Njegovu radost“, rekao je Sveti Otac, naglašavajući da tu istu radost želi svakoj mladoj osobi, prenosi Vatican News.

Bio je ovo ujedno posljednji susret Svetog Oca u Košicama i to na gradskom stadionu Lokomotiva, gdje je 2018. Anna Kolesarova proglašena blaženom.

J.P., KT