Vatikan

Papa: Moglo bi doći do humanitarne katastrofe u Siriji


Papa Franjo uputio je snažan apel za Siriju na kraju podnevnoga nagovora 2. rujna u Vatikanu pozvavši međunarodnu zajednicu na zauzimanje na području diplomacije i pregovora kako bi se zaštitili ljudski životi.

Vrlo je velika zabrinutost pape Franje zbog događaja u Siriji. Nakon molitve Anđeoskog pozdrava, Papa se osvrnuo na, kako je rekao, uznemirujuće vijesti koje dolaze iz toga kraja svijeta. Izrazio je bojazan da bi moglo doći do humanitarne katastrofe. Stoga je pozvao sve sudionike uključene u sukobe da ne štede napore ponajviše kako bi se zaštitili životi nedužnih ljudi, javlja Vatican news.

„To žalosti što još uvijek pušu vjetrovi rata i što stižu uznemirujuće vijesti o opasnosti od moguće humanitarne katastrofe u voljenoj Siriji, u pokrajini Idlib. Ponovno upućujem snažan apel međunarodnoj zajednici i svima koji su uključeni u ta zbivanja da iskoriste instrumente diplomacije, dijaloga i pregovora, u poštovanju Međunarodnoga humanitarnog prava i u svrhu zaštite životā civilā“, potaknuo je papa Franjo.

Prošlih su dana i Ujedinjeni narodi govorili o mogućnosti humanitarne krize, u slučaju napada u Idlibu, u sjeverozapadnom dijelu Sirije, uporištu pobunjenikā. U istoimenom bi gradu, naime, moglo doći do konačnoga sukoba s trupama iz Damaska, koje podupiru Rusija i Iran. Već se danima sirijske snage i njihovi saveznici pripremaju za napad na pobunjenike koji su se, prema izvještavanju snaga iz Damaska, zabarikadirali na tom području također s militantima povezanima s Al Qaedom.

Na diplomatskom se planu radi kako bi se pronašlo rješenje među sukobljenim stranama i njihovim saveznicima, i kako bi se u toj pokrajini uspostavili humanitarni koridori. U Teheranu bi se 7. rujna trebali ponovno susresti predstavnici Irana, Rusije i Turske, te nastojati pronaći rješenje. Iran i Rusija zagovaraju konačni udarac na džihadiste dok se Turska, koja se ne slaže sa Sjedinjenim Američkim Državama, protivi tomu bojeći se novoga vala izbjeglica na svojem teritoriju, prenosi Vatican news.

KT