Vatikan

Papa moli za haićanske migrante poginule na moru


U subotu, 2. veljače u blizini Bahamskih otoka u Karipskom moru potonuo je brod s desetinama migranata s Haitija koji su tražili nadu i mirnu budućnost.

Tim povodom, na kraju opće audijencije 6. veljače papa Franjo izrazio je svoju blizinu obiteljima tih migranata. „Mislim na obitelji koje trpe, kao i na haićanski narod koji je pogodila ta nova nesreća. Pozivam vas da se ujedinite sa mnom u molitvi za sve nestale i ranjene“, potaknuo je Papa.

Kako javlja Vatican News, računa se kako je u nesreći najmanje 28 osoba poginulo, a 17 je preživjelih. Svjedoci su izjavili da je na brodu moglo biti gotovo 90 haićanskih migranata. Prema nepotpunim vijestima, brod je udario u greben šest milja od otočja Abaco.

Humanitarne i društvene prilike na Haitiju i dalje su teške zbog neprestanog nedostatka infrastrukture, usluga i osnovnih potreba. I sigurnost se pogoršala zbog sukoba između naoružanih bandi koje uključuju nenaoružane građane i neprestanih prosvjeda protiv Vlade, koji dovode do nasilja. Prosvjedi su počeli u srpnju prošle godine zbog naftnog skandala u koji su umiješani venezuelski i haićanski političari.

KT