Papa moli za žrtve napada na crkvu u Burkini Faso


Papa Franjo sa žalošću i boli primio je vijest o napadu na protestantsku crkvu u Silgadjiju u Burkini Faso, priopćio je privremeni predstojnik Tiskovnoga ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti.

U prvom napadu na neku crkvu u toj zapadnoafričkoj zemlji od godine 2015. u nedjelju 28. travnja poginulo je petero osoba, među njima i pastor Pierre Ouedraogo i dvojica njegovih sinova. Prema mjesnim izvorima naoružane osobe pucale su na vjernike koji su izlazili s nedjeljne mise. Još uvijek nema podataka o motivima ili počiniteljima napada.

Katolički biskup Dorija Laurent Dabire u međuvremenu je za agenciju Fides izvijestio o još jednom napadu na kršćane u Burkini Faso koji se dogodio 5. travnja u katoličkoj crkvi u jednom selu u njegovoj biskupiji, kada su ubijene četiri osobe a selo je opljačkano.

U Burkini Faso više od polovice stanovništva izjašnjava se muslimanima a 30 posto njih kršćanima, većina njih su katolici.

U srijedu 1. svibnja u Ouagadougou putuje njemačka kancelarka Angela Merkel na razgovore s predsjednikom Rochom Marcom Kaboreom, na kraju kojih će razgovarati i s predsjednikom antiterorističke alijanse G5 koja okuplja zemlje Sahela.

KT