Rim

Papa: Neka Presveto Trojstvo učini da kršćani rastu u jedinstvu


Molitvena osmina za jedinstvo kršćana završena je Vesperama u ponedjeljak na grobu Sv. Pavla.

Završetak Molitvene osmine, kako piše Vatican News, upriličen je, kao i obično, u bazilici Sv. Pavla izvan zidina, gdje je pokopan ovaj Apostol naroda. Međutim, ove godine papa Franjo, koji bi inače predslavio liturgiju, nije mogao sudjelovati zbog ponovnog bola išijasnog živca. Umjesto njega, kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana, predvodio je službu Večernje (Vespere) u pratnji predstavnika raznih različitih kršćanskih Crkava i crkvenih zajednica.

 

Tako je zajedno s vikarom nadbiskupom Rumunjske pravoslavne biskupije u Italiji Atanasiem Rusnacom i anglikanskim nadbiskupom Ianom Ernestom, ravnateljem Anglikanskoga centra u Rimu, iskazao čašćenje relikvijama Sv. Pavla, upravo na blagdan obraćenja Apostola naroda 25. siječnja.

Tri razine jedinstva

S obzirom da je tema ovogodišnje Molitvene osmine bila „Ostanite u mojoj ljubavi i donijet ćete mnogo roda“ (usp. Iv 15,5-9), Papa je u prigodnoj homiliji koju je pročitao kardinal Koch razmišljao upravo o ovim Isusovim riječima. Počevši od slike trsa i loze, Sveti Otac je istaknuo kako „možemo rasti i donositi plod samo ako ostanemo sjedinjeni s Isusom“.

Razmatrajući „ovo nužno jedinstvo“ upotrijebio je sliku tri koncentrična prstena „poput godova u stablu drveta“.

Kako je pojasnio: prva razina jedinstva je prebivanje u Isusu, „početna točka putovanja svake osobe prema jedinstvu“. Prebivanje s Isusom započinje molitvom, koja nam omogućuje da iskusimo Njegovu ljubav. „Ovo je prvo jedinstvo naš osobni integritet, djelo milosti koje primamo prebivajući u Isusu“, rekao je Papa.

Jedinstvo među kršćanima drugi je prsten. „Svi smo grane istoga trsa“, istaknuo je, napominjući da ono što svatko radi utječe na sve ostale. I ovdje je molitva bitna, vodeći nas da se međusobno volimo. To nije lako, priznaje Papa, zbog čega moramo tražiti od Boga „da obrezuje naše predrasude prema drugima i prema svjetovnim navezanostima koje stoje na putu punom jedinstvu sa svom njegovom djecom“.

Najveći – treći – krug proteže se na cijelo čovječanstvo. Ovdje, papa Franjo kaže, „možemo razmišljati o djelovanju Duha Svetoga“. Duh Sveti nas vodi da volimo ne samo one koji nas vole, „nego i sve, kao što nas je Isus učio“. Poput dobrog Samarijanca, pozvani smo biti bližnji svima, zauzvrat voljeti čak i one koji nas ne vole.

Konkretnost ljubavi

Zajedničko služenje drugima može nam pomoći da „još jednom shvatimo kako smo braća i sestre“ te nas voditi „da rastemo u jedinstvu“. Isto tako, Duh Sveti nas može nadahnuti „da se brinemo za svoj zajednički dom, da donosimo hrabre odluke“ o tome kako živimo svoj život.

Papa je svoju homiliju zaključio napominjući da je upravo Duh Sveti, „arhitekt ekumenskog putovanja“, nadahnuo zajedničku molitvu u bazilici Sv. Pavla. Stoga je izrazio svoju zahvalnost „svima koji su tijekom ovog tjedna molili i mole za jedinstvo kršćana“ te pozdravio predstavnike Crkava i crkvenih zajednica koji su sudjelovali u svečanosti, bilo osobno ili virtualno zbog pandemija.

„Draga braćo i sestre, ostanimo ujedinjeni u Kristu“, poručio je Papa moleći se: „Neka Duh Sveti izliven u naša srca učini da osjećamo kako smo djeca Očeva, braća i sestre jedni drugima, braćo i sestre u našoj jednoj ljudskoj obitelji. Neka nas Presveto Trojstvo, zajedništvo ljubavi, učini da rastemo u jedinstvu.“

KT