Rim

Papa oprao noge zatvorenicima


Papa Franjo slavio je Misu večere Gospodnje na Veliki četvrtak u zatvoru Velletri te je tom prigodom, kako nalažu liturgijski propisi, oprao noge 12-orici zatvorenika različitih nacionalnosti.

Peti puta u svome pontifikatu rimski biskup slavio je misu na Veliki četvrtak u jednom od zatvora. Ovaj put to je bilo u popravnoj ustanovi otvorenoj 1991. u kojoj se trenutno nalazi 577 osoba na izdržavanju kazne, od čega ih je oko 60 % Talijana.

U prigodnoj propovijedi Papa je objasnio obred pranja nogu te je pri tome kazao: „Crkva želi da biskup to učini svake godine, barem jednom godišnje, na Veliki četvrtak, da oponaša Isusovu gestu kako bi dao dobar primjer i sebi samome, jer biskup nije najvažniji nego je najveći služitelj. To je pravilo služenja, a ne dominiranje ili ponižavanje drugih.“

Zatim je progovorio o ovom Isusovu činu upoznajući nazočne da ono što je Isus uradio svojim učenicima na Posljednjoj večeri jest bila obveza robova prema svojim gospodarima. „U životu postoje problemi, mi se svađamo među sobom, ali to mora biti prolazna stvar jer u našem srcu mora biti ljubavi koja služi drugome. Neka ova gesta bude za sve nas gesta koja nam pomaže biti više braća u službi“, zaključio je Sveti Otac te je nakon propovijedi oprao noge devetorici Talijana, jednom Marokancu, jednom Brazilcu i jednom zatvoreniku iz Obale Bjelokosti.

Vrijedi podsjetiti kako će papa Franjo na Veliki petak u bazilici Sv. Petra predvoditi najprije obrede, nakon čega će u večernjim satima predmoliti Put križa u rimskom Koloseumu.

KT