Vatikan

Papa otvorio Biskupsku sinodu za Amazoniju


Misa prigodom otvaranja Biskupske sinode za Amazoniju slavljena je u nedjelju 6. listopada u bazilici Sv. Petra u Vatikanu.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

U prigodnoj homiliji tijekom mise koju je predvodio, papa Franjo je istaknuo kako mnogi u Amazoniji nose teške križeve i očekuju nježnu ljubav te je potaknuo pastire da zajedno hode s onima koji su položili svoj život u tim krajevima, obnavljajući oganj primljene ljubavi. „Oganj podmetnut interesima koji uništavaju, kao što je to u Amazoniji, nije oganj Evanđelja. Primili smo dar da bismo bili dar“, kazao je.

Osvrnuvši se na svetopisamska čitanja liturgije, Papa je napomenuo da se ne smije prisvojiti taj dar i sebe staviti u središte, jer će se inače postati službenicima, od dara će se napraviti služba i nestat će besplatnosti, te će se na taj način na kraju služiti sebi i služiti se Crkvom. „Nismo tu radi neke koristi, nego radi služenja; besplatno smo primili i besplatno dajemo. Sva naša radost je u služenju, jer Bog je služio nama, učinivši se našim slugom. Pozvani smo služiti, stavljajući u središte Božji dar, a kako bismo bili vjerni tom pozivu i poslanju, Sv. Pavao nas podsjeća da dar moramo oživjeti. Dar koji smo primili je oganj, ljubav koja gori prema Bogu i braći. Oganj se ne može održati sam, ako sve ostane tako kako jest, ugušit će ga strahovi i brige. Ni na koji se način Crkva ne smije ograničiti na pastoral održavanja. Misionarska je revnost znak zrelosti kršćanske zajednice. Isus nije došao na zemlju donijeti povjetarac, nego vatru“, posvijestio je poglavar Katoličke Crkve, prenosi Vatican News.

„Duh Sveti, darivatelj darova, oganj je koji oživljava dar. Kao što kaže Sv. Pavao, nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora. Razbor je krepost koja daje da u svakoj situaciji razlučujemo i prepoznajemo svoje istinsko dobro i biramo prikladna sredstva. Mudrost nije neodlučnost ili obrana, nego krepost pastira kako bi mudro služio, razlučivao i bio osjetljiv na novost Duha Svetoga. Oživjeti dar u ognju Duha Svetoga suprotno je od prepuštanja da stvari idu bez našeg zauzimanja. Neka Duh Sveti nadahne našu sinodu kako bi obnovila putove Crkve u Amazoniji, da se oganj poslanja ne ugasi“, kazao je papa Bergolio.

Također, napomenuo je kako je Božji oganj toplina koja privlači i okuplja na jedinstvo; podržava se međusobnim dijeljenjem, a ne traženjem koristi. „Međutim, oganj koji proždire rasplamsava se promicanjem vlastitih ideja, svoje skupine i uništenjem različitosti kako bi se dopustilo sve i svašta. Evanđelju se ne služi snagom svijeta, nego Božjom snagom, ostajući uvijek u poniznoj ljubavi, vjerujući da je jedini način da se život zaista posjeduje izgubiti ga iz ljubavi“, poručio je Papa.

KT