Vatikan

Papa otvorio Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana


Svečanom večernjom molitvom u Papinskoj bazilici Sv. Pavla izvan zidina u Rimu kojom je predsjedao papa Franjo započela je 52. molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

Tema ovogodišnje molitvene osmine je Teži za samom pravdom (Pnz 16,20), a prigodne tekstove i molitve pripravili su indonezijski kršćani.

Osim Svetoga Oca u bazilici posvećenoj Apostolu naroda bili su nazočni i predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana Kurt kard. Koch, kao i predstavnici drugih Crkava i crkvenih zajednica koje djeluju u Vječnom gradu.

U prigodnoj propovijedi Papa se najprije osvrnuo na pročitane svetopisamske tekstove te je komentirajući tri hodočasnička blagdana koja su Izraelci slavili poručio: „Sami blagdani potiču ljude na pravdu, podsjećaju na temeljne jednakosti među svim članovima, da su svi jednako ovisni o božanskom milosrđu te pozivaju svakoga da primljeno dobro dijeli s drugima.“

Osvrćući se na ovogodišnji moto Molitvene osobine, Sveti Otac je ustvrdio kako svi kršćani moraju prepoznati kako njihovi primljeni blagoslovi ne pripadaju njima po pravu nego da je su oni Božji dar. „Moramo prepoznati vrijednost milosti koja se daje drugim kršćanskim zajednicama. Posljedica toga će biti naša želja za sudjelovanjem u darovima drugih. Kršćanski narod koji je obnovljen i obogaćen ovom razmjenom darova bit će sposoban čvrsto i pouzdano hoditi na putu koji vodi do jedinstva“, zaključio je papa Franjo. Nakon propovijedi uslijedila je i zajednička molitva vjernika koju su izrekli kršćani na različitim jezicima.

Prije završnog blagoslova kardinal Koch uputio je prigodne riječi pozdrava i zahvale Svetome Ocu te je pri tome, između ostaloga, podsjetio na prijašnje riječi pape Bergoglija: „Krštenjem smo utjelovljeni u Krista i već smo postali jedno. Međutim, mi i dalje nastavljamo živjeti u odvojenim Crkvama i crkvenim zajednicama, pokazujući time da smo ranili i ranjavamo Kristovo tijelo i povrijedili vjerodostojnost naviještanja evanđelja danas.“ Također je poručio kako će nazočni svojim molitvama pratiti Papu na njegovu putovanju u Panamu.

Vrijedi spomenuti kako rimski prvosvećenik obično u bazilici Sv. Pavla izvan zidina u Rimu zaključuje Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana i to na blagdan Obraćenja Sv. Pavla 25. siječnja. No, budući da ove godine zbog Svjetskog dana mladih putuje u Panamu, odlučio je umjesto zaključenja otvoriti ovogodišnju 52. po redu Molitvenu osminu.

KT