Vatikan

Papa pisao Đenovežanima godinu dana nakon urušavanja mosta


Most Morandi u Genovi srušio se 14. kolovoza 2018., tim povodom Papa se spomenuo ove tragedije, u kojoj su poginule 43 osobe, u pismu koje je poslao đenovskom dnevniku „Il Secolo XIX“.

„Rana nanesena srcu Genove, tragedija za one koji su izgubili svoje najmilije, u svakom slučaju šokantan događaj za sve koji su bili primorani napustiti vlastiti dom i živjeti kao izbjeglice“, tim se riječima papa Franjo spomenuo dramatičnih trenutaka koje su, kako je napisao, proživjele obitelji koje su polazile ili se vraćale s odmora, te muškarci i žene koji su putovali zbog posla. Sveti Otac nije zaboravio taj tragični trenutak te je zajamčio svoje molitve.

„Želim vam reći da vas nisam zaboravio, da sam se molio i da se molim za žrtve, za njihove obitelji, za ranjene, evakuirane, za sve vas, za Genovu. Pred takvim događajima, žalost je zbog gubitaka nesnosna i nije ju lako ublažiti, kao što je također razumljiv osjećaj nemirenja s tom velikom nesrećom koja se mogla izbjeći. Nema pripremljenih odgovora, jer pred određenim situacijama, ljudske su riječi neodgovarajuće, ali iz svojega srca oca i brata, saljem đenovskim građanima poruku. Ne dopustite da zbivanja u životu prekinu veze koje čine vašu zajednicu, da izbrišu sjećanje na ono što je učinilo tako važnim i znakovitim njezinu povijest. Uvijek kada mislim na Genovu, mislim na luku. Mislim na mjesto s kojega je otputovao moj otac“, istaknuo je Papa i dodao kako misli na svakodnevni trud, upornu volju i nade Đenovežana.

Potaknuo ih je da uprave pogled na Isusa „koji je prije nas prošao kroz trpljenje i smrt“.„Znajte da Bog naš Otac nije na naš vapaj i na naše pitanje odgovorio riječima, nego prisutnošću koja nas prati, prisutnošću Njegova Sina. Gledajmo Njega, povjerimo Njemu svoja pitanja, svoju žalost i gnjev. Muškarci smo i žene puni nedostataka i slabosti, ali imamo milosrdnoga Oca kojemu se možemo obratiti, raspetoga i uskrsloga Sina koji hodi s nama, Duha Svetoga koji nam pomaže i prati nas. Na nebu imamo Majku koja nas stalno obavija svojim plaštem i nikada nas ne napušta“, ohrabrio ih je.

U pismu je, kako prenosi IKA, poglavar Katoličke Crkve istaknuo kako su Đenovežani sposobni za velike geste solidarnosti, ne predaju se i znaju biti uz one koji su u najvećoj potrebi. „Želio bih vam također reći da niste sami, jer je kršćanska zajednica, Crkva u Genovi, s vama i dijeli s vama vaše trpljenje i vaše teškoće. Što smo svjesniji svoje slabosti, neizvjesnosti našega ljudskog stanja, toliko više otkrivamo ljepotu ljudskih odnosa, veza koje nas povezuju kao obitelji, zajednice i građansko društvo. Nakon tako velike tragedije koja je ranila vaše obitelji i vaš grad, znali ste reagirati, podići se i gledati naprijed. Nemojte izgubiti nadu, ne dopustite da vam ju ukradu. Budite i dalje uz one koji su najviše pogođeni“, stoji na kraju Papina pisma.

KT