Vatikan

Papa Poljacima: Marija je istinska Majka!


Sveti Otac uputio je 26. kolovoza video-poruku hodočasnicima svetišta u Częstochowi, duhovnog središta Poljske.

Poruku je uputio u povodu obilježavanja 300. godišnjice krunjenja ikone Crne Gospe od Częstochowe. Svetište Crne Gospe ili Gospe od Jasne Gore u Częstochowi najveće je marijansko svetište u Poljskoj.

„Velika je čast imati Kraljicu za Majku, ali je još veća radost imati Majku za Kraljicu. Ako je Częstochowa u srcu Poljske, to znači da Poljska ima majčinsko srce, odnosno da se svaki životni korak čini zajedno s Majkom Božjom. Njoj povjeravate sve: prošlost, sadašnjost, budućnost, radosti i strahove svojega života kao i svoje zemlje. To je jako dobro“, naveo je Papa, prenosi Radio Vatikan.

Sveti je Otac također podsjetio na svoj prošlogodišnji pohod tom svetištu u prigodi proslave 1050. obljetnice krštenja Poljske. Govorio je potom o značenju ikone Gospe od Częstochowe. „Ta nam sveta slika otkriva da Marija nije daleka kraljica koja sjedi na prijestolju, nego Majka koja grli svoga sina, a s njim i nas, svu svoju djecu. Ona je istinska Majka, Majka koja trpi s nama zato što si k srcu uzima probleme našega života. Ona je Majka koja nam je blizu i koja nas nikada ne gubi iz vida, nježna Majka koja nas prima za ruku na našem svakodnevnom životnom putu“, istaknuo je Sveti Otac, prenosi Radio Vatikan.

Papa Franjo je hodočasnicima poželio da povodom tog jubileja osjete kako nitko od njih nije siroče. „Majka je svakome od nas uvijek blizu. Neka vam Gospa isprosi milost da se radujete zajedno poput obitelji koja se okupila oko Majke“, zaključio je papa Franjo.

KT