Vatikan

Papa posjetio rimsko groblje Laurentino


Papa Franjo je na Spomen svih vjernih mrtvih 2. studenoga predvodio misu na rimskom groblju Laurentino.

Foto: Vatican Media

Foto: Vatican Media

Tijekom mise zadušnice preporučio vjernicima da se uvijek sjećaju mrtvih u svijetlu blaženstava kako ne bi skrenuli s puta nade. Tijekom svog pohoda kratko se zadržao i na dijelu groblja gdje su pokopana djeca i nakon što se pomolio nekoliko minuta položio je cvijeće na neke od grobova, prenijela je IKA.

Papa se prema liturgijskim čitanjima osvrnuo na dimenzije sadašnjeg, prošlog i budućeg života te sjećanje. „Sjećanje je ono što narod čini jakim, jer se osjeća ukorijenjenim u jedan hod, koji ima svoje korijene u jednoj povijesti, u jednom narodu. Sjećanje nam omogućuje shvatiti da nismo sami, već narod sa svojom poviješću i prošlošću, koja je živa. Sjećamo se mnogih koji su s nama dijelili ovozemaljsko putovanje a sada su ovdje. Sjećanje nije lako. Gledati unatrag i razmišljati o prošlim događanjima u vlastitom životu, obitelji i narodu često nas umara. Danas je međutim prigoda za sjećanje na ono što nas dovodi do naših korijena, do mojih korijena i do korijena mog naroda“, istaknuo je Papa.

Dodao je kako je sjećanje ujedno i nada za susret i ljubav s Onim koji nam je dao život, nada za novo nebo i zemlju, za nebeski Jeruzalem, za zaručnicu okićenu za svog zaručnika. „Čeka nas ljepota“, rekao je Papa i naveo kako su sjećanje i nada bitni za susret i dolazak na mjesto ljubavi, koja nas je stvorila i koja nas čeka, a to je Ljubav Oca.

Osvrćući se na treću dimenziju sadašnjosti, na put koji treba proći uz pomoć dobrog svijetla, Sveti Otac je primijetio kako su to svijetla blaženstava, koja nam pomažu da ne zalutamo na putu. To je, dodao je slikovito, „navigacija“ koju nam je Bog dao. „Blagost, siromaštvo duha, milosrđe, čistoća srca su svijetla koja nas prate na putu sadašnjosti da ne krenemo krivim putem“, objasnio je Papa.

Primijetio je kako se i na ovom groblju vide tri životne dimenzije: sjećanje uklesano u grobove, nada koju slavimo u vjeri i put sadašnjosti popločen ljubavlju. Na povratku u Vatikan, Papa je posjetio kriptu bazilike Sv. Petra i pomolio se za svoje preminule predšasnike.

KT