Rim

Papa posjetio rimsku župu Sv. Pavla od Križa


Tijekom posjeta rimskoj župi Sv. Pavla od Križa u rimskom predgrađu, 15. travnja, prije nedjeljnog misnog slavlja, Papa je, kako uobičava, iskoristio priliku susresti se s domaćim vjernicima.

Foto: vaticannews.va

Foto: vaticannews.va

Tako se prije liturgije, kako javlja vaticannews.va, susreo s mladima tijekom župne kateheze, ali i sa starijima, siromašnim i bolesnim članovima župne zajednice te je poslije slušao svjedočanstva nekoliko osoba.

Svoj posjet Papa je započeo sesijom pitanja i odgovora s nekoliko djece iz župe. U srčanoj „razmjeni“ obećao je odgovoriti na pitanje o svom omiljenom odlomku iz Biblije kada su se djeca složila da će ga pročitati kada dođu kućama. Riječ je bila o obraćenju Mateja koji, kako je rekao, zrcali Isusovu moć promjene srdaca.

Kada je jedna djevojčica upitala jesu li i oni koji nisu kršteni djeca Božja, papa Franjo je odgovorio kako su svi, ali baš svi djeca Božja. „Dobri i loši ljudi, čak i sljedbenici drugih religija, čak i mafijaši. Bog je stvorio svakoga od nas, svakoga voli te je u svačije srce stavio savjest kako bi prepoznali što je dobro, te razlikovali zlo“, objasnio je Papa okupljenoj dječici.

Jedan dječak, preplavljen emocijama, nije mogao postaviti svoje pitanje te ga je Sveti Otac pozvao k sebi kako bi mu šapnuo na uho. „Plakao je za svojim ocem koji je nedavno preminuo i imao je hrabrosti to učiniti pred nama zbog ljubavi koju ima za svoga oca u srcu“, objasnio je Rimski prvosvećenik i dodao kako ga je pitao, je li njegov tata, koji nije bio vjernik, u nebu?

„Bio je dobar čovjek“, kazao je dječak, a Papu je dojmila ta misao. „To je prelijepo svjedočanstvo kada ga njegov sin naziva dobrim“, kazao je papa Bergoglio odgovarajući na dječakovo pitanje i dodao kako samo Bog zna tko je u nebu. „Ali kako Božje srce gleda na takvog tatu? Bog ima srce oca i ne bi dopustio da takav tata bude daleko od Njega“, objasnio je papa Franjo dječaku.

Pri susretu sa starijima Sveti Otac je govorio o „dužnosti“ župe biti tu za druge. „Oni koji imaju najveće potrebe su u središtu župne zajednice i u središtu Evanđelja. Svi se susreću s poteškoćama u životu, no naše tuge i teškoće ne bi smjele odnijeti našu nadu i radost jer je Isus došao 'otkupi' naše rane svojim ranama. To je naša radost – Isus ju je platio za nas, On nam je blizu, On želi ono što je dobro za nas“, poručio je poglavar Katoličke Crkve.

Nakon susreta s vjernicima, u prepunoj župnoj crkvi uslijedilo je slavlje svete mise, tijekom koje je, Sveti Otac u svojoj homiliji, oslanjajući se na pročitani evanđeoski odlomak, govorio o radosti koju su učenici osjetili kada su vidjeli uskrslog Krista.

„Učenici su znali da je Krist uskrsnuo, no ta istina nije dopirala do njihovih srdaca – prihvatili su je intelektualno, ali nisu mogli vjerovati. Možda su željeli zadržati tu istinu u svom umu. Zašto su nastavili sumnjati? Bili su nepovjerljivi zbog radosti i bili su zadivljeni. To se i nama događa kada nam netko priopći dobre vijesti. Jedva možemo vjerovati. Činimo to kako bismo bili sigurni, jer ako je istina onda je to velika radost. Učenici ne samo da su povjerovali, nego si bili uvjereni, a to je 'obnovljena mladost' koja je dar Božji“, objasnio je Papa.

Svoju propovijed završio je molbom da svi mole kako ih radost ne bi spriječila vjerovati i ostvariti milost „dotaknuti Isusa“ u molitvi, sakramentima, primanju Njegova oproštenja koje obnavlja Crkvu, u susretu s bolesnima, zatvorenicima, onima u potrebi, djecom i starima. „Ukoliko imamo želju uraditi nešto dobro, to je uskrsli Isus koji nas 'tjera' na to. Radost je uvijek ta koja nas čini mladima“, poručio je na kraju Sveti Otac.

KT