Papa potaknuo Peruance na ujedinjenje u solidarnosti


Za vrijeme drugog dana apostolskog posjeta Peruu, 20. siječnja, papa Franjo slavio je sv. misu na Huanchaco ravnici, kod obalnog grada Trujila

Fotografija preuzeta s https://www.voanews.com

Fotografija preuzeta s https://www.voanews.com

Riječ je o području pogođenom poplavama i olujama uzrokovanim fenomenom El Nino.

Papa je na početku euharistije pozvao stanovnike Perua, države koja je bila teško pogođena olujom El Nino te razorne poplave da suradnjom i zajedništvom nadvladaju nevolje. Riječi su to ohrabrenja u gradu koji prije godinu dana doživio katastrofalne poplave koje su odnijele nebrojno života i uništile nekoliko tisuća domova.

U svojoj propovijedi papa Franjo je govoreći o poplavama rekao: «Baš kao što su apostoli bili suočeni s olujom na moru, morali ste se suočiti s najvećim potencijalom el Nina čije bolne posljedice još uvijek postoje u tolikim brojem obitelji, posebno onih koji još nisu u stanju obnoviti svoje domove. To je jedan od razloga zašto sam došao ovdje moliti s vama».

Papa je također govorio i o druim «olujama» koje pogađaju Peru.

Pozivajući se izravno na organizirano nasilje i ubijanje, problem koji je osobito akutan u sjevernom Peruu, Papa je osudio nesigurnost u zemlji koju takve pojave stvaraju.

Također je govorio o nedostatku obrazovnih i radnih mogućnosti, osobito među mladima, što onemogućava da dostojanstveno grade budućnost. Ukazao je i na nedostatak sigurnih stanova i kuća za toliko obitelji koje su onda prisiljene živjeti na rubovima pa štete od poplava budu još veće.

Potom je progovorio o činjenici da se i najveće nedaće i problemi mogu riješiti ako je zajednica na okupu i ako se pomaže jedni drugima.

"Znam da ste, u vrijeme tame, kada ste osjetili najveću snagu El Nina, napredovali u solidarnosti i velikodušnosti jer vas je nevolja potaknula na akciju. Vi ste na konkretne potrebe svojih sunarodnjaka odgovorili gestama podrške", rekao je Papa i napomenuo je da nema boljeg načina za pomaganje drugoga od življenja evanđelja, to jest od isusa Krista. «Ispunjavajte svoje živote uvijek s evanđeljem i Kristom», rekao je Rimski biskup i zaključio svoju propovijed zazivajući blagoslov voljene Gospe od Vrata čije se svetište nalazi nekih 70-ak kilometara sjeverno-istočno od Trujilla.

Nakon mise Sveto Otac je papamobilom pohodio gradski distrikt Buenos Aires te se kratko zadržao u katedrali.

Potom je otišao na Carlos Marcelo koledž gdje se susreo sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima

KT