Mauricijus

Papa potaknuo vlasti da pokažu vrijednost služenja općem dobru


Papa Franjo se 9. rujna poslijepodne u predsjedničkoj palači u glavnom gradu Mauricijusa obratio vlastima, predstavnicima civilnoga društva i diplomatskom zboru.

Foto: vatican.va

Foto: vatican.va

Prije oproštajne ceremonije, na završetku apostolskog pohoda Mauricijusu, Papa se u predsjedničkoj palači u Port Louisu susreo s mauricijskim vlastima, predstavnicima civilnoga društva i diplomatskim zborom. Obraćajući im se, izrazio je zadovoljstvo što je u kratkom posjetu njihovoj zemlji uspio upoznati ljude koje, kako je rekao, obilježava različitost na kulturnoj, etničkoj i vjerskoj razini, ali i ljepota koja proizlazi iz njihove sposobnosti prepoznavanja, poštovanja i usklađivanja razlika u svrhu zajedničkoga projekta.

„DNA vašega naroda čuva sjećanje na one migracijske tokove koji su vaše pretke doveli na ovaj otok i koji su ih također vodili otvaranju razlikama kako bi ih, u vidu općega dobra, integrirali i promicali“, rekao je Papa te nazočne ohrabrio da, u vjernosti svojim korijenima, prihvate izazov prihvata i zaštite migranata koji dolaze u potrazi za poslom i boljim životnim uvjetima. Pozdravite ih kao što su jedni druge pozdravljali vaši preci, protagonisti i branitelji istinske kulture susreta koja migrantima, i svima ostalima, omogućuje da budu prepoznata njihova prava i njihovo dostojanstvo.

Sveti Otac je izrazio nadu kako će se u Mauricijusu nastaviti njegovati i razvijati demokratski način života, posebice s obzirom na borbu protiv svih oblika diskriminacije, te je okupljenim političarima kazao kako imaju priliku biti primjer onima koji s njima računaju, posebno mladima. „Svojim ponašanjem i voljom za borbu protiv svih oblika korupcije možete pokazati vrijednost služenja zajedničkom dobru, te uvijek biti dostojni povjerenja svojih sunarodnjaka. Vaša je zemlja od osamostaljenja doživjela snažan ekonomski razvoj, kojem se, bez sumnje, trebamo radovati, istodobno ostajući na oprezu“, kazao je Papa te upozorio kako ekonomski rast ne koristi uvijek svima i da određeni broj ljudi, posebice mladih, ostane zanemaren.

Na kraju je poglavar Katoličke Crkve istaknuo kako cijeni način na koji različite religije na Mauricijusu zajedno doprinose društvenom miru te potvrdio spremnost lokalne zajednice katolika na plodni dijalog koji je snažno obilježio povijest mauricijskoga naroda. „Od srca želim da Bog blagoslovi vaš narod i sve vaše napore na promicanju susreta različitih kultura, društava i vjerskih tradicija u promicanju pravednoga društva koje ne zaboravlja svoju djecu, pogotovo onu koja su najpotrebitija. Neka vas Njegova ljubav i milost i dalje prate i štite“, zaključio je, prenosi Vatican News.

Sveti Otac se nakon toga uputio u zračnu luku gdje je upriličena oproštajna svečanost.

KT