Papa povjerio preminuloga Charlieja Nebeskom Ocu


Papa Franjo je 28. srpnja navečer sa svog računa at Pontifex, uputio tweet sljedećeg sadržaja: „Maloga Charlieja povjeravam Ocu i molim za roditelje i za osobe koje su mu htjele dobro".

Bila je to reakcija Svetoga Oca na vijest o smrti maloga Charlieja Garda, koji je preminuo 28. srpnja, samo nekoliko dana prije svoga prvog rođendana, prenosi Radio Vatikan.

Životna drama Charlieja Garda posljednjih mjeseci diljem svijeta izazvala je velike simpatije, ali i rasprave. Nakon pravne bitke roditelja da ga se pripusti eksperimentalnom liječenju, po odluci Visokoga suda u Londonu premješten u hospicij za terminalne bolesnike. Ondje je u prisutnosti svojih roditelja i stručnog medicinskog osoblja, malo nakon što je respirator isključen, završio svoj kratki život.

Nakon vrlo duge zakonske bitke Charliejevih roditelja – usprkos neslaganja odgovornih osoba londonske bolnice, da ga podvrgnu eksperimentalnom liječenju u SAD-u ili u Rimu, roditelji su odustali, jer je mnogo vremena izgubljeno zbog „zakonskih i birokratskih otezanja", misli dječakova majka, smatrajući da je trebalo intervenirati odmah, kako bi se učinilo sve da se dijete spasi.

Roditeljima maloga Charlieja stižu tisuće molitava, izraza sućuti, pa i preko društvenih mreža.

Kardinal Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera i predsjednik Biskupske konferencije Engleske i Walesa, izjavio je: „Duboko sam ožalošćen viješću o smrti malog Charlieja Garda. Želim izraziti iskrenu i duboku sućut roditeljima koji su ga ljubili tako snažnom i neumornom ljubavlju. Uvjeravam ih u svoje kao i u molitve katoličke zajednice. Molimo se da ih naš nebeski Otac, koji je zasigurno primio dušu njihova voljenog sina u nebo, utješi i ojača, kao i cijelu njihovu obitelj i prijatelje. Isto tako dajem podršku i osoblju bolnice Great Ormond Street, koji su se brinuli za Charlieja tijekom svih ovih dugih mjeseci njegova kratkog života. Posjetivši nedavno i sam ovu bolnicu, poznat mi je velikodušan i izvanredan profesionalizam i sredstva, koja su na raspolaganju svakom mladom pacijentu i obitelji, u ovoj izvanrednoj bolnici. I oni će također okusiti tugu zbog smrti Charlieja Garda. Počivao u miru".

KT